НОВИНИ

Екатерина Захариева участва в среща на външните министри от ЕС в Берлин

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:09, 27.08.2020
Чете се за: 00:37 мин.
По света
екатерина захариева участва среща външните министри берлин
Снимка: БГНЕС

Първите дипломати от ЕС, сред които и външният ни министър Екатерина Захариева, се събраха в Берлин на първата присъствена среща в рамките на германското председателство.

Министрите обсъдиха ситуацията в Беларус, като подчертаха необходимостта от незабавно освобождаване на задържаните и гарантиране на правото на гражданите на мирен протест. Очаква се дипломатите да обсъждат и санкции срещу конкретни лица в Беларус.

На заседанието беше и израелският външен министър Габи Ашкенази. Външните министри от Евросъюза приветстваха постигнатата договореност за нормализация на отношенията между Израел и Обединените арабски емирства като ключова стъпка за постигане на мир и стабилност в целия регион.

Хайко Маас - министър на външните работи на Германия: "Установихме, че през последните дни репресиите от страна на режима на Лукашенко се засилват. Затова ЕС трябва да засили натиска си върху Лукашенко, включително с налагането на санкции".

Екатерина Захариева - вицепремиер и министър на външните работи на България: "България винаги е призовавала за диалог между ЕС и Израел. След историческото мирно споразумение между Израел и Обединените арабски емирства е много важно да обсъдим с израелския външен министър как страната вижда постигането на мир и стабилност в региона".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протестиращите в Пловдив отново блокираха мост над Марица
Протестиращите в Пловдив отново блокираха мост над Марица
ЕК подписа първи договор за доставка на ваксина срещу коронавируса
ЕК подписа първи договор за доставка на ваксина срещу коронавируса