НОВИНИ

Ексклузивно на 1 април: Федерер отразява турнир в София, Байдън научи български

bnt avatar logo
от Татяна Йорданова
16:26, 01.04.2022
8962
Чете се за: 04:55 мин.
Любопитно
ексклузивно април федерер отразява турнир софия байдън научи български
Слушай новината

Има хиляди начини да оправдаем грешките си и никой от тях няма да е толкова чаровен, колкото просто да се надсмеем над тях.

Само зрителите на Българската национална телевизия имаха възможността да видят Джо Байдън - с шапка и леко набола брада - да говори на български.

„Това е моя грешка!“, казва с усмивка Елица Николова, която от 7 години е в екипа, който отговаря за всички надписи в новинарските емисии и актуалните предавания на БНТ. Именно тя притежава едно от най-достойните качества - умението за самоирония.

"Беше ми 80-ият ефир за деня. Може да ми се е сторило, че имат визуална прилика!"

Две минути по-късно Джо Байдън и новият му стил по БНТ вече обикаля Фейсбук и кара още хора да се усмихнат.

Но това е само една от всички симпатични грешки.

Да объркаш името на човек като му добавиш някоя буква, да изпишеш друго име, да представиш жена като мъж или обратното – това са едни от най-честите грешки.

"Понякога трябва да изпишеш някакво име за 10 секунди и да го пуснеш докато човекът говори - име, титла, длъжност. Много често се допускат грешки, защото в бързината, когато ти крещят „Бързо!“, става голямо напрежение", казва Елица.

Радина Жекова и Роджър Федерер си приличат само по първата буква на името. Въпреки това в един от ефирите на спортната емисия на БНТ на Федерер за секунди му порасна руса коса.

И щом световна тенис звезда отразява турнир за БНТ, защо президентът Румен Радев да не стане водещ на новините.

Мариела Хубинова, ред 2. Това не е надпис от билет за театрална постановка на колежката ни от Пловдив.

"Когато трябва да въведеш много бързо надписи в ефир, в бързината излиза заготовката. И вместо репортер на БНТ, сме оставили под Мариела част от шаблона. Но и по-смели превъплъщения сме правили", казва Ели.

И поглеждаме към бащата майка.

"Бащата майка отново е моя грешка. Късна емисия, след 11 часа ефир е малко трудно да не се правят грешки. Умора, много часове ефирно време, стрес. Работиш понякога на сляпо, монтират се в последния момент тези репортажи, не виждаш текста и се получава това."

Можем и да се хванем на бас, че следващата "новина" е изненадала и русенци, и НАТО.

Но по-изненадани сигурно биха били синоптиците, които са попаднали на следващия материал.

"Покойният дъжд ми е любим! Отзад в кадър минаваше един свещеник. 4-5 минути никой не забеляза, че дъждът вместо пороен е покоен", смее се Елица.

Упорито увеличавам шанса в следващите новини да има още някоя симпатична грешка, защото разпитвам Ели точно преди ефир, когато трябва да подготви надписите на цялата емисия.

"Всъщност много хора подценяват работата ни. А се е случвало да стоим с часове на ефир. Когато започна войната в Украйна влязох в апаратната в 10 сутринта и си тръгнах в 23:30. За целия ден имах само 5 минути почивка. Всички извънредни ефири са такива. По време на изборните студиа например пускаме над 2 хиляди надписа. Шансът да сгрешиш нещо не е никак малък", обяснява Ели.

Всяка грешка отива към колекцията на Ели, за да напомня, че понякога една буква променя целия смисъл и все пак няма грешка, над която да не можем да се надсмеем заедно като екип. Защото често грешките на колегите, които отговарят за надписите в ефир, идват от грешки и на репортерите, и на редакторите.

15 минути до ефир.

Пускаме Ели в апаратната.

А ако вие видите някоя грешка в предстоящата емисия, усмихнете се. И ни я изпратете, за да се усмихнем заедно.

Честит 1 април!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гешев: Защитата на българския национален интерес трябва да бъде приоритет
Гешев: Защитата на българския национален интерес трябва да бъде приоритет
Премиерът Кирил Петков посети ГКПП "Капитан Андреево"
Премиерът Кирил Петков посети ГКПП "Капитан Андреево"