НОВИНИ

Експертните групи на министерствата на външните работи на България и РСМ проведоха заседание

експертните групи министерствата външните работи българия рсм проведоха заседание
bnt avatar logo
от БНТ
17:41, 02.10.2023
Чете се за: 02:47 мин.
У нас
Слушай новината

Заседание на експертните работни групи на министерствата на външните работи на България и на Република Северна Македония се състоя днес в Скопие, съобщиха от българското Министерство на външните работи (МВнР) на сайта си.

В рамките на срещата двете страни обмениха информация за хода на изпълнението на поетите ангажименти съгласно Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, и Протоколите от състоялите се срещи на Съвместната междуправителствена комисия, съгласно чл. 12 от договора.

Специално внимание по време на разговорите е обърнато на водещите теми от двустранния политически диалог, дейностите по задълбочаване на междуинституционалното сътрудничество и комуникацията, с цел затвърждаване на взаимното доверие, се посочва в съобщението.

На 1 август 2017 г. бе подписан Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония, който влезе в сила чрез размяна на ратификационните инструменти между министрите на външните работи на 14 февруари 2018 г., се припомня в информация за двустранните отношения на сайта на МВнР.

На 24 юни 2022 г. 47-то Народно събрание взе решение да подкрепи отваряне на пътя за присъединяване на Република Северна Македония към ЕС. С решението си то даде мандат на Министерския съвет да одобри предложените от френското председателство на Съвета на ЕС Преговорна рамка за Република Северна Македония и Заключения на Съвета, както и да бъде подписан Протокол от Второ заседание на Съвместната междуправителствена комисия по чл. 12 от Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 година. Ключов за България въпрос е и гарантирането на правата на българите в Република Северна Македония, включително чрез реализиране на тяхното легитимно искане за включването им в Конституцията наравно с останалите народи в страната, се отбелязва в информацията.

На второто заседание на Съвместната междуправителствена комисия по чл. 12 от Договора, състояло се на 17 юли миналата година в София, беше направен преглед на прилагането на Договора и бяха приети мерки и действия за следващия период. Резултатите от заседанието са разписани в Протокол.

България остава сред най-активни поддръжници на европейската интеграция на Западните Балкани, включително на Република Северна Македония, се отбелязва още в информацията на сайта на МВнР.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сметната палата очаква първите данни за предизборните кампании от партии и коалиции
Сметната палата очаква първите данни за предизборните кампании от партии и коалиции
Работници откриха корозирал снаряд в Пловдив
Работници откриха корозирал снаряд в Пловдив