Елитна британска служба ще бори дезинформацията за коронавируса

от БНТ , Източник: БГНЕС
21:28, 29.11.2020
Чете се за: 00:54 мин.
По света
елитна британска служба бори дезинформацията коронавируса
Снимка: БГНЕС

Елитен клон на британските въоръжени сили ще се бори с разпространението на фалшива информация за коронавирусните ваксини, публикувани в онлайн платформи. Това съобщи вестник "The Sunday Times", позовавайки се на документи на Министерството на отбраната на Обединеното кралство, с които разполага.

Както посочва изданието, военните "вече следят фалшиви публикации за болестта, причинена от новия коронавирус в киберпространството".

Отделът също така "събира информация за дезинформация за ваксини от враждебни държави, включително Русия". Отбелязва се, че през декември още по-голям брой хора ще бъде включен в такива операции в сътрудничество със специалисти от електронната разузнавателна служба (Правителствен център за комуникации, GCHQ), отколкото сега.

Според вестника съответното звено, оказвало помощ в борбата срещу терористичната група Ал-Кайда и радикалното движение "Талибани" е част от 77-ма бригада от британските сухопътни войски.

Активните мерки за противодействие на дезинформацията в интернет са свързани със значителния брой британци, които не възнамеряват да се ваксинират срещу коронавируса, пише вестникът.

Великобритания назначи първия в историята министър на ваксинацията

Според проучване на King's College в Лондон, около една трета от жителите на Обединеното кралство или не желаят да бъдат ваксинирани срещу COVID-19, или все още се съмняват в ефикасността на ваксините.

Очаква се следващата седмица властите в Обединеното кралство да одобрят използването на коронавирусната ваксина на американската компания Pfizer и нейния германски партньор BioNTech. В този случай ваксинирането на населението ще стане възможно от 7 декември. Предвижда се първите ваксинации да бъдат направени на медицински лица, както и на живеещи в домове за възрастни хора.

По-рано премиерът Борис Джонсън заяви, че ваксинациите не са задължителни.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Франция спечели "Детската Евровизия 2020"
Франция спечели "Детската Евровизия 2020"
Убити и ранени при бунт в затвор в Шри Ланка
Убити и ранени при бунт в затвор в Шри Ланка