НОВИНИ

ЕП иска да бъдат наложени санкции срещу Унгария

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
16:25, 14.05.2020
Чете се за: 00:42 мин.
Политика
иска бъдат наложени санкции унгария
Снимка: БГНЕС

Демокрацията и основните права в Унгария са застрашени, смята Европейският парламент. Евродепутати настояват Комисията и Съветът да защитят унгарските граждани и върховенството на закона. В дебат с заместник-председателя на ЕК Вера Йоурова и Хърватското председателство на Съвета на ЕС, мнозинството депутати подчертаха, че спешните мерки, предприети от унгарското правителство за борба с пандемията от COVID-19, включително обявяването на неограничено във времето извънредно положение, не са в съответствие с правилата на ЕС и предупреждават за нарастващия риск за демокрацията.

Няколко евродепутати призоваха Европейската комисия да приключи проверката на законодателните промени и да открие производства за установяване на нарушения. Те изрично поискаха да бъдат спрени плащанията за Унгария в рамките на новите финансови перспективи и плана за възстановяване, освен ако не се спазва върховенството на закона. Те също така разкритикуваха пасивното отношение на Съвета и настояха за предприемането на действия от негова страна по процедурата по член 7, инициирана от Парламента.

Унгарски евродепутати защитиха решенията, взети от парламента в Будапеща и сравниха извънредните мерки, приети в Унгария, с тези, предприети от други държави членки на ЕС като Франция и Испания.

В своя резолюция от 17 април Парламентът заяви, че решението на Унгария да удължи извънредното положение за неопределен период от време, разрешението правителството да управлява чрез укази и намаляването на надзорните правомощия на парламента са „в пълно несъответствие с европейските ценности“.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
КС образува дело за Закона за здравето, сезиран от президента Радев
КС образува дело за Закона за здравето, сезиран от президента Радев
Родни хакери точили пари чрез Team Viewer. Трима прали пари, купили си скъпи коли
Родни хакери точили пари чрез Team Viewer. Трима прали пари, купили си скъпи коли