НОВИНИ

ЕП одобри плановете за предоставяне на повече боеприпаси за Украйна

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
14:08, 13.07.2023
Чете се за: 02:00 мин.
По света
армията подсигурена изпращаме украйна боеприпаси изтичащ срок годност обзор
Снимка:
Слушай новината

Европейският парламент одобри днес новия европейски Закон за подкрепа на производството на боеприпаси, който има за цел за ускори доставката на муниции и ракети за Украйна и да подпомогне държавите от ЕС да възстановят арсеналите си.

Законът предвижда финансиране в размер на 500 милиона евро за увеличаване на производствения капацитет на военно-промишлените комплекти в Европейския съюз. За да влезе окончателно в сила, законът трябва да бъде приет и от Съвета на ЕС.

Евродепутатите настояват новото финансиране за отбрана да не бъде за сметка на съществуващите кохезионни фондове. Страните от ЕС ще могат да предоставят на Украйна боеприпаси без ограничения в износа.

Законът беше приет с 505 гласа „за” 56 гласа „против” и 21 гласа „въздържал се“. Новото законодателство идва в отговор на искането на Украйна към ЕС за доставка на артилерийски снаряди с калибър 155 милиметра.

През март Съветът на ЕС подходи с три направления в областта на боеприпасите. Държавите членки бяха приканени спешно да прехвърлят боеприпаси от собствените си запаси за Украйна (1-во направление). Страните от ЕС се споразумяха да закупят съвместно един милион снаряда за Украйна в рамките на една година (2-ро направление).

3-то направление има за цел да увеличи производствения капацитет в европейската отбранителна промишленост. Това следва да се постигне чрез новия закон, който отговаря пряко на призива на Съвета за спешно доставяне на боеприпаси и при поискване на ракети на Украйна и за подпомагане на държавите членки да възстановят доставките си.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БСП предлагат НС да одобрява всяко решение за военна помощ за Украйна
БСП предлагат НС да одобрява всяко решение за военна помощ за Украйна
Сергей-Милинкович Савич е футболист на Ал-Хилал
Сергей-Милинкович Савич е футболист на Ал-Хилал