НОВИНИ

ЕП одобри плановете за предоставяне на повече боеприпаси за Украйна

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
14:08, 13.07.2023
Чете се за: 02:00 мин.
По света
армията подсигурена изпращаме украйна боеприпаси изтичащ срок годност обзор
Слушай новината

Европейският парламент одобри днес новия европейски Закон за подкрепа на производството на боеприпаси, който има за цел за ускори доставката на муниции и ракети за Украйна и да подпомогне държавите от ЕС да възстановят арсеналите си.

Законът предвижда финансиране в размер на 500 милиона евро за увеличаване на производствения капацитет на военно-промишлените комплекти в Европейския съюз. За да влезе окончателно в сила, законът трябва да бъде приет и от Съвета на ЕС.

Евродепутатите настояват новото финансиране за отбрана да не бъде за сметка на съществуващите кохезионни фондове. Страните от ЕС ще могат да предоставят на Украйна боеприпаси без ограничения в износа.

Законът беше приет с 505 гласа „за” 56 гласа „против” и 21 гласа „въздържал се“. Новото законодателство идва в отговор на искането на Украйна към ЕС за доставка на артилерийски снаряди с калибър 155 милиметра.

През март Съветът на ЕС подходи с три направления в областта на боеприпасите. Държавите членки бяха приканени спешно да прехвърлят боеприпаси от собствените си запаси за Украйна (1-во направление). Страните от ЕС се споразумяха да закупят съвместно един милион снаряда за Украйна в рамките на една година (2-ро направление).

3-то направление има за цел да увеличи производствения капацитет в европейската отбранителна промишленост. Това следва да се постигне чрез новия закон, който отговаря пряко на призива на Съвета за спешно доставяне на боеприпаси и при поискване на ракети на Украйна и за подпомагане на държавите членки да възстановят доставките си.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БСП предлагат НС да одобрява всяко решение за военна помощ за Украйна
БСП предлагат НС да одобрява всяко решение за военна помощ за Украйна
Сергей-Милинкович Савич е футболист на Ал-Хилал
Сергей-Милинкович Савич е футболист на Ал-Хилал