ЕП поиска оставката на директора на "Фронтекс"

от БНТ , Източник: БГНЕС
21:50, 01.12.2020
Чете се за: 00:44 мин.
По света
поиска оставката директора фронтекс
Снимка: БГНЕС

Депутатите от Европейския съюз атакуваха директора на "Фронтекс" Фабрис Леджери заради твърденията, че агенцията за гранична и брегова охрана е помогнала за незаконното спиране на мигранти или бежанци да достигнат до Европа.

Законодателите оказаха натиск върху изпълнителния директор на "Фронтекс" след журналистически разследвания през октомври, които чрез видео и други публично достъпни данни обвиниха служители на "Фронтекс", че са участвали активно в инцидент с отблъскване на мигранти в Егейско море.

"При обработката на тези твърдения изпълнителният директор Фабрис Леджери напълно загуби доверието ни и е време той да подаде оставка", заяви депутатът от социалистическата партия Кати Пири в изявление след изслушването на парламентарната комисия за граждански свободи. "Все още има твърде много въпроси без отговор относно участието на Фронтекс в незаконни практики.", допълни той.

"Мигрантите и бежанците са много уязвими към отблъскванията, извършвани от граничната охрана", заяви депутатът от Зелените Тинеке Стрик.

"Трябва да можем да разчитаме на агенция на ЕС, която предотвратява нарушенията на правата на човека и не ги извършва. Но "Фронтекс" изглежда е партньор в престъплението на тези, които умишлено нарушават тези човешки права", заяви Стрик.

Тя се усъмни дали вътрешното разследване на "Фронтекс" ще даде резултати и настоя политическите групи на Европарламента да обмислят да започнат свое собствено разследване.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Кабинетът на РС Македония иска удължаване на извънредното положение до 30 юни 2021 г.
Кабинетът на РС Македония иска удължаване на извънредното положение до 30 юни 2021 г.
Томислав Дончев: Най-рязко повишение има в заплатите на служителите на първа линия
Томислав Дончев: Най-рязко повишение има в заплатите на служителите на първа линия