НОВИНИ

ЕП връчи наградата "Сахаров" на Махса Амини и движението на жените в Иран

Калина Попова
от Калина Попова
13:03, 12.12.2023
Чете се за: 03:05 мин.
По света
връчи наградата сахаров махса амини движението жените иран
Слушай новината

Махса Амини и движението "Жени, живот, свобода" в Иран получиха тазгодишната награда "Сахаров" на Европейския парламент на официално пленарно заседание в Страсбург.

Младата иранка Джина Махса Амини получава отличието посмъртно. През септември 2022 г., докато е на посещение в Техеран с родителите си, Амини е задържана и бита от нравствената полиция заради неправилно поставен хиджаб. Умира в болница три дни по-късно.

Насилието над младата жена предизвика безпрецедентна вълна на недоволство в Иран и по света. Махса Амини се превърна в символ на движението "Жени, живот, свобода", родено в резултат на продължителните протести в ислямската република.

Наградата "Сахаров" е най-високото отличие на ЕС за дейност в областта на правата на човека и се присъжда в края на всяка година от Европейския парламент. Днес председателят на ЕП Роберта Мецола връчи приза на две активистки от иранското движение - Афсун Наджафи и Мерседех Шахинкар. На място присъстваше и адвокатът на семейството на Махса Амини, което е възпрепятствано да напусне Иран. Преди дни стана ясно, че макар да имат валидни визи, им е забранено да излязат от страната, а паспортите им са конфискувани.

Въпреки вълната от недоволство точно година след смъртта на Махса Амини иранският парламент прокара нов закон, който предвижда още по-строги наказания при неспазване на изискванията за облекло. Според правилата на шериата жените в Иран трябва да са с покрити коси и да носят дълги и широки дрехи.

Наградата "Сахаров" е учредена през 1988 г. на името на съветския физик и политически дисидент Андрей Сахаров и включва парична премия от 50 000 евро. Миналата година парламентът присъди наградата на украинския народ.

Сред останалите номинирани тази година бяха две афганистанки, организирали тайна мрежа от онлайн училища след връщането на талибаните на власт, екоактивистка от Уганда, както и Илън Мъск. Мотивите на номиниралата го група "Идентичност и демокрация" са, че след като е поел управлението на Туитър (сега X), Мъск е разкрил практики на предишното ръководство, ограничаващи свободата на изразяване в социалната мрежа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протест срещу демонтажа на Паметника на Съветската армия, БСП блокира Орлов мост
Протест срещу демонтажа на Паметника на Съветската армия, БСП блокира Орлов мост
Депутатите гласуват на второ четене данъчните закони
Депутатите гласуват на второ четене данъчните закони