НОВИНИ

ЕС насърчава Скопие и София да продължат диалога

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
15:14, 04.02.2022
Чете се за: 02:12 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски се срещна днес в Брюксел с председателите на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и на Европейския съвет Шарл Мишел. След срещата фон дер Лайен написа в Туитър, че насърчава Северна Македония да продължи да осъществява реформи и да поддържа положителната инерция в отношенията с България по пътя си към присъединяване към ЕС.

Шарл Мишел написа в Туитър, че бъдещето на Северна Македония е в ЕС. Той съобщи, че с Ковачевски са обсъдили започването на преговори за присъединяване, сътрудничеството в областта на сигурността и напредването на реформите. Поздравявам неотдавнашните усилия на Скопие и София за разрешаване на различията, написа още Мишел.

Премиерът Ковачевски е информирал фон дер Лайен, че на двете официални работни срещи в Скопие и в София е постигнато споразумение за засилване на двустранното сътрудничество чрез създаване на пет работни групи, съобщи пресслужбата на правителството на Северна Македония. Скопие очаква работата на комисиите даде конкретни резултати, които ще бъдат превърнати в пътна карта, която ще ускори процеса на провеждане на първата междуправителствена сесия на Северна Македония с ЕС за отваряне на главите за членство в Съюза.

В Брюксел премиерът на Северна Македония е настоял преговорният процес със Скопие и Тирана да започне възможно най-скоро, за да се запази динамиката на реформите. Той е обсъдил и финансовата подкрепа от Икономическия и инвестиционен план за Западните Балкани за железопътните проекти с Република България, за пречиствателната станция за отпадни води в Скопие, за вятърната и слънчевата електроцентрала, както и за интерконектора за газова връзка на Северна Македония със Сърбия.

Вчера Ковачевски се срещна в Брюксел и с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българската делегация в парада на нациите
Българската делегация в парада на нациите
Съпругата на премиера Кирил Петков кандидатства за българско гражданство
Съпругата на премиера Кирил Петков кандидатства за българско гражданство