НОВИНИ

ЕС осъжда убийството на иранския ядрен физик

какви мерки разпространяването covid предприема европа
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
13:53, 28.11.2020
Чете се за: 00:37 мин.
Политика

Европейският съюз осъди терористичния акт в Иран, при който загина ядрения физик Мохсен Фахризаде, ръководител на изследователски център към Министерството на отбраната. Това се казва в изявление, публикувано от външната служба на ЕС.

"На 27 ноември в Иран служител на иранското правителство и няколко цивилни бяха убити при поредица от нападения. Това е криминално престъпление, противоречащо на принципа за защита на човешкия живот, за който се застъпва Европейският съюз. Върховният представител за външните работи и политиката на сигурност на ЕС, Жозеп Борел изразява съболезнованията си на членовете на семейството на жертвите и пожелава на пострадалите бързо възстановяване. В това време на несигурност е по-важно от всякога всички страни да запазят спокойствие и да проявят максимална сдържаност, за да избегнат ескалация, която не може да бъде в интерес на никого", се казва в комюникето.

Убиха водещия ядрен физик на Иран

В петък агенция "Фарс" съобщи за опит за убийство на физик в района на град Дамовенд (провинция Техеран). По-късно Министерството на отбраната потвърди, че Фахризаде е ранен и е починал в болница. ИСНА съобщи, че главно командващият иранската армия Сейед Абдол-Рахим Мусави е обявил, че замесени в убийството са Израел и САЩ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Босна и Херцеговина съкруши националите в Сараево
Босна и Херцеговина съкруши националите в Сараево
Почина един от най-бързите българи Владимир Иванов
Почина един от най-бързите българи Владимир Иванов