НОВИНИ

ЕС повиши риска от коронавируса от "умерен" до "висок"

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
18:11, 02.03.2020
Чете се за: 00:44 мин.
Сигурност и правосъдие

Европейският съюз повиши риска от Ковид-19 от "умерен" до "висок". Смъртните случаи в страните членки вече са 38. Еврокомисията създава екип от петима комисари, които ще координират действията на страните в няколко области - здравни мерки, транспорт и икономика. "Всяка страна трябва да е подготвена, очаква се ситуацията в ЕС да се влошава", предупреждават от Еврокомисията.

Ограничаване на целувките и избягване на ръкостискането. Мерките срещу коронавируса вече действат на всякакви нива. Макар и на шега германският вътрешен министър Зеехофер отказа да се ръкува с канцлера Меркел.

Урсула фон дер Лайен, председател на ЕК: Рискът за населението на Евросъюза се увеличи до висок. С други думи - разпространението на вируса продължава. Ситуацията е много сложна. От една страна се налагат бързи действия, а от друга - силна координация на всички нива и сектори.

Ковид-19 вече има в 18 държави от евросъюза, като Италия остава най-засегната - с почти 1 700 случая. За първи път от седмица катедралата в Милано отвори за посетители. Едновременно в храма обаче се допускат само по няколко посетители.

В Париж, Лувърът остана затворен за втори ден, след като ръководството на музея не успя да убеди служителите, че те не са застрашени от коронавируса. Ковид-19 вече оставя дълбока следа върху туризма в Европа. Според изчисленията на Европейската комисия загуби заради новия вирус са 1 милиард евро на месец.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Общините ще решават за отпадането на винетки
Общините ще решават за отпадането на винетки
69 проби за коронавирус са направени днес, всички са отрицателни
69 проби за коронавирус са направени днес, всички са отрицателни