НОВИНИ

Грипна ваканция за учениците в областите Бургас, Шумен и Перник

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
17:43, 02.03.2020 (обновена)
Чете се за: 00:51 мин.
Образование

Втора грипна епидемия за годината е обявена в община Варна и в цяла Бургаска област - от 4 до 6 март включително. Отменени са учебните занятия, отложени са плановите операции в болниците. Детските градини и ясли ще работят, но със засилен филтър срещу болни. Грипна ваканция е обявена също и за Шуменска и Пернишка област, както и за общините Дряново, Трявна, Благоевград, Дългопол и Дулово.

Най-засегнати в момента са децата между 5 и 14 години, за разлика от предишната вълна, при която грипът се разпространи сред по-големите ученици. Във Варна във възрастовата група от 0 до 29 години болните са 168 на 100 000. В Бургас са заболели между 20 и 30 процента от всички ученици.

д-р Георги Паздеров - директор на РЗИ-Бургас: „В средата на миналата седмица, в четвъртък, отчетохме 357 случая за последните 7 дни. А днес, понеделник, отчитаме за предходната седмица - от понеделник до неделя - 469 случая. Просто за една седмица много деца се разболяха. Друго характерно за тази грипан вълна е, че тези случаи които са изследвани било в болншца, било в амбулатория, са почти всичките грип „В"."

Пропуснатият учебен материал ще бъде наваксан, без да се налага промяна в графика на учебните заведения.

д-р Елена Генева, заместник-директор на РЗИ-Варна: Не, няма да се отучват тези дни. На 6 март от 14 ч. ще бъде следващото заседание на комисията, за да видим какви са резултатите от сентинелните практики, от общопрактикуващите лекари на територията на община Варна и тогава ще предприемем следващи мерки.

Ако броят на заболелите от грип намалее до края на седмицата, учениците ще се върнат в класните стаи на 9 март.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След кратък срив толсистемата функционира нормално
След кратък срив толсистемата функционира нормално
Джони Деп, Алис Купър и Джо Пери пристигат у нас за концерт в София
Джони Деп, Алис Купър и Джо Пери пристигат у нас за концерт в София