НОВИНИ

ЕС удължи санкциите срещу Русия заради кризата в Украйна

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
19:26, 29.06.2020
Чете се за: 00:44 мин.
По света
удължи санкциите русия заради кризата украйна

Съветът на Европейския съюз взе решение за подновяване на санкциите срещу определени икономически сектори на Руската федерация за още 6 месеца, т.е. до 31 януари 2021 г.

Решението е в резултат на последната оценка на степента на изпълнение на договореностите от Минск, които трябваше да бъдат приложени до 31 декември 2015 г. Оценката беше направена по време на видеоконференцията на членовете на Европейския съвет на 19 юни 2020 г.

Предвид факта, че все още не е достигната пълна степен на изпълнение, лидерите от ЕС взеха политическо решение за подновяване на икономическите санкции срещу Русия.

Ограничителните мерки бяха въведени за пръв път през 2014 г. в контекста на действията на Русия за дестабилизиране на Украйна и обхващаха финансовите, енергийните и отбранителните сектори, както и областта на изделията с двойна употреба.

Санкциите ограничават достъпа на някои руски банки и дружества до първичните и вторичните капиталови пазари в ЕС и забраняват форми на финансова помощ и посредничество по отношение на руските финансови институции.

Забранява се още прекият или непрекият внос, износ или трансфер на всякакви свързани с отбраната материали и се въвежда забрана за изделия с двойна употреба, които биха могли да се използват за военни цели или от военни крайни потребители в Русия.

Освен това, санкциите ограничават достъпа на Русия до определени чувствителни технологии, които могат да се използват в руския енергиен сектор, например в производството и проучването на нефт.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министър Сачева: Бизнесът ще получи повече подкрепа от държавата още от 1 юли
Министър Сачева: Бизнесът ще получи повече подкрепа от държавата още от 1 юли
Барбарон в Царево - 6 лв., на "Перла" забраниха чадърите в свободната зона
Барбарон в Царево - 6 лв., на "Перла" забраниха чадърите в свободната зона