НОВИНИ

Есенният "София Филм Фест" завърши с дигитално възстановения епос "Мера споредъ мера"

есенният софия филм фест завърши дигитално възстановения епос мера споредъ мера
bnt avatar logo
от БНТ
13:02, 17.10.2020
Чете се за: 01:58 мин.
Още

Есенното издание на 24-тия международен филмов фестивал "София Филм Фест" завърши с премиерата на трета серия на дигитално възстановения епос "Мера споредъ мера", представен лично от режисьора Георги Дюлгеров, оператора Радослав Спасов и екип.

Тазгодишният СФФ се състоя в извънредна ситуация и въпреки това представи изключителна по качеството и разнообразието си програма от 159 филма, разположени в три сезона – пролет, лято и есен.

Поради пандемията от коронавирус през март бяха прожектирани само филми от ретроспективата на Аки Каурисмаки.

През лятото фестивалът имаше хибридна програма с онлайн прожекции, прожекции на открити пространства и в Дома на киното. В този период се състояха и основните конкурси, а наградите бяха връчени на церемония на 6 юли 2020 в платформа А6 на НДК.

С филма "Върба" на Милчо Манчевски започва третата част на "София Филм Фест"

През есента фестивалът бе открит с филма на македонския режисьор Милчо Манчевски „Върба“. Световният творец гостува в София и получи специалната награда на София Филм Фест.

Друг голям майстор на киното, който се срещна с публиката на СФФ, бе чешкия режисьор Вацлав Мархоул, чийто шедьовър „Боядисаната птица“ (в краткия списък с номинации за международен Оскар) събра овациите на фестивалната публика. Извънредно бе и събитието с онлайн интервюто на полския киновед Барбара Холендер с легендата Агнешка Холанд, която получи специалната награда ФИПРЕССИ 94 Платиниум в рамките на фестивала.

Режисьорът Вацлав Мархоул представя "Боядисаната птица" на София филм фест

Прожекциите бяха разположени в 10 софийски киносалона и откритото пространство София Съмър Фест при стриктно спазване на противоепидемичните мерки.

СФФ Есен ще се запомни с премиерите на 11 нови български игрални и документални филми, представени от техните автори, сред които Иван Черкелов, Адела Пеева, Коста Биков, Иван Юруков, Любомир Халачев и други. Наградата на Булсатком за най-добър български документален филм бе връчена на режисьорите на „Пасажери“ Здравко Драгнев и Цветан Драгнев.

Публиката на Дома на киното имаше привилегията да присъства на срещата с режисьора Тео Ушев и писателя Георги Господинов след прожекцията на анимационния „Физика на тъгата“, както и на историческата премиера на дигитално възстановения „Мера споредъ мера“ в присъствието на режисьора Георги Дюлгеров, съсценариста и актьор Руси Чанев, оператора Радослав Спасов, художника Георги Тодоров-Жози, актьора Стефан Мавродиев, директора на продукцията Кирил Кирилов и много други членове на екипа на филма. Специалната прожекция последва премиерата на книгата на проф. Дюлгеров „Биография на моите филми“.

Филмът "Физика на тъгата" на Тео Ушев спечели Голямата награда на фестивала в Анси

Домът на киното беше домакин на две изложби – ескизи от работната книга на Анри Кулев за филма му „Имало една война“ и фотоси от трилогията „Мера споредъ мера“ по случай 40-годишнината от началото на снимките на филма. В последния фестивален ден бяхме свидетели на презентация на Доли медия студио по повод опита им с дигиталното възстановяване на класически български филми и за пореден път бе повдигнат проблема с дигитализацията на филмовата ни памет.

24-тият София Филм Фест се организира от Арт Фест под патронажа на Столична община, в партньорство с Министерство на културата, Националния филмов център и Националния дворец на културата, с подкрепата на програма Творческа Европа MEDIA на Европейския съюз, национални и чуждестранни културни институти, спонсори, партньори и приятели.

Екипът на София Филм Фест благодари на всичките си партньори и на вярната си публика за незабравимия празник на съпреживяване на изкуството кино, макар и в извънредна обстановка!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ООН ще проведе закрити консултации за ситуацията в Нагорни Карабах
ООН ще проведе закрити консултации за ситуацията в Нагорни Карабах
Историческа възстановка на Нишката операция от 1944 г.
Историческа възстановка на Нишката операция от 1944 г.