НОВИНИ

Етюдите на София: Столицата от птичи поглед

bnt avatar logo
от БНТ
09:14, 17.09.2021
Чете се за: 05:15 мин.
Култура
Слушай новината

В Деня на София ви срещаме с автора на Етюдите на София. Неговите фотографии се превърнаха в емблема на града и преоткриват в неподозирана светлина миналото и настоящето на столицата, която продължава да расте, но да не старее.

Не можеш да не обикнеш София, ако си я видял през погледа на Иван Шишиев. Столицата ни е пълна с история и човешки съдби. Тя е това, което ние хората в нея ѝ позволим да бъде като я преоткриваме всеки ден.

"София от високо е едно място, много малко хора знаят за неговото съществуване. Има уникални места, които са свързани с покривите на София, те са изключително труднодостъпни, все пак не може всеки да се катери. За мен София е една книга, книга, която всеки един от нас пише и чете. Тя е един роман, който силно се надявам да не свърши никога, защото, като се замислите от ранните неолитни селища в Слатина до днешно време са минали едни 7 хиляди години, които показват само, че София е страхотна, "Расте, но не старее". Аз лично си казах, че не ми се снима с дрон, така го усетих, не ми се представя София от дрон и така се роди идеята да се катеря по самите покриви. С чисто сърце мога да кажа, че съм се качвал на почти всички покриви на София", заяви фотографът Иван Шишиев.

София изминава дългия си път до днес. Иван Шишиев открива неподозирани кътчета и реставрира нишката на историята в своите фотографии. Признава, че с времето се е научил да вижда историите зад сградите.

"Поглеждам нагоре и си казвам: "От това място може да има чудесна гледка и по този начин започнах да откривам доста интересни гледки, доста интересни ъгли". А когато се качиш и погледнеш отвисоко керемидените покриви на София, София прилича на много други европейски столици. Някой път София ми прилича на Будапеща, но истината е, че София си е София и ние сме хората, които трябва да си я преоткриваме всеки ден", допълни Иван Шишиев.

Авторът на Етюдите на София има вече и втора книга с фотографии на Литературна София. Столицата, каквато би искал хората да обикнат преоткрият. Отнема му 10 месеца, за да я направи. За някои от снимките му трябват години, за да може мисълта му да стигне до тях.

"Вътре примерно няма да намерите как изглежда отпред Националната библиотека, защото всеки знае как изглежда Националната библиотека. Това, което не знаят, е как изглежда Националната библиотека отвътре, как изглежда хранилището на Университетската библиотека, ще научат интересни истории около проекта "Библия", Създаването на Университетската библиотека. Интересни истории на площад "Славейков", как се е казвал площад "Славейков", добави Иван Шишиев.

Снимките могат да ви разходят из местата, които днес са запазили миналото от ежедневието на историческите личности живели в столицата и оставили своя отпечатък.

"Когато идеш на "Ангел Кънчев" и си кажеш: "Тук е живял Вапцаров, видиш му бележника, видиш тези неща, които са свързани с личности, ами те са хора като нас. Ние сме им сложили ореолите, направили сме ги легенди, ами те са легенди. Те са променили историята ни. Те са били обикновени хора, които са обсъждали темите, сегашните писатели правят абсолютно същото, те си имат своите караници, сдобрявания и мнения. Малко хора знаят за този покрив, но всъщност от него виждаш Народния театър, "Александър Невски", виждаш Витоша, НДК. Даже малко встрани да погледна и виждам статуята на Славейковци и виждаш целия град как диша, как се движи, как шумоли. Това е пулсът на града, това показва, че София е жива, тя е в постоянно движение, защото хората, които живеят тук - те я задвижват", каза още Иван Шишиев.

На днешния ден предстои изложба с фотографии на София и официално представяне на книгата "Литературна София", всичко на емблематичния булевард "Мария Луиза" срещу Лъвов мост.

Репортер: Боряна Черганова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Почитаме Светите София, Вяра, Надежда и Любов
Почитаме Светите София, Вяра, Надежда и Любов
Езиковеди: Политическото говорене е твърде принизено и битовизирано
Езиковеди: Политическото говорене е твърде принизено и битовизирано