НОВИНИ

Евакуацията на американски войници от Кабул продължава под обстрел

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
18:26, 30.08.2021
Чете се за: 02:35 мин.
По света
Слушай новината

Американските войници в Афганистан бяха подложени на ракетен обстрел 24 часа преди изтеглянето си. Не се съобщава за пострадали и щети. Афганистанският клон на "Ислямска държава" пое отговорност за атаката. Евакуацията продължава, близо 120 000 души са евакуирани от Кабул, откакто талибаните поеха контрола в афганистанската столица на 14 август.

Тази сутрин американската противоракетна отбрана е прехванала пет ракети, потвърди официален представител. Според местни медии атаките са били от няколко места в Кабул. Очевидци казват, че ракетите са били транспортирани в багажник на автомобил.

"Къщата ни е тук. Чухме ужасна експлозия. Видях, че ракетите бяха изстреляни към летището от кола", казва жител на Кабул.

Предотвратеното нападение не е прекъснало евакуацията, която навлезе във финалната си фаза. Вашингтон бърза да завърши изтеглянето си от Афганистан на фона на растящата тревога, че групировката "Ислямска държава" ще извърши множество атаки.

Вчера американски военни поразиха с дрон автомобил, който е трябвало да извърши самоубийствен атентат на летището в Кабул. САЩ разследват случая, при който загинаха афганистански граждани. Според близки на жертвите, цитирани от Би Би Си, загиналите са 10, включително 6 деца.

Репортер от британската медия показа как се променят афганистанските медии. В Туитър беше публикувано видео, в което водещ от афганистанска телевизия е обграден от въоръжени талибански бойци. Той говори за падането на правителството на Ашраф Гани и съобщава, че Ислямското емирство - както талибаните наричат Афганистан, иска сътрудничество с обществото и хората не трябва да се страхуват. Следва интервю с един от талибаните, но водещият преминава от дари на пущу - език, който журналистът от Би Би Си пише, че не владее.

Днес в Кабул се извиха дълги опашки пред банките, след като талибаните наредиха те отново да отворят, но с ограничение за тегленето на пари в брой до 20 000 афгана или 233 долара за ден.

ВСИЧКО ЗА СИТУАЦИЯТА В АФГАНИСТАН ЧЕТЕТЕ ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Гласът на Камен" - световни оперни певци пеят в памет на любимия си колега
"Гласът на Камен" - световни оперни певци пеят в памет на любимия си колега
Ураганът Айда - една от най-мощните бури в историята на САЩ
Ураганът Айда - една от най-мощните бури в историята на САЩ