Еврокомисията предложи директива за минималната работна заплата в Европа

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
17:47, 28.10.2020
Чете се за: 00:40 мин.
По света
еврокомисията предложи директива минималната работна заплата европа
Снимка: Архив/БГНЕС

Европейската комисия предложи днес директива за минималната работна заплата във всички страни от Европейския съюз. Целта е създаването на правна рамка, която гарантира достъп до минимално възнаграждение за всички граждани на съюза.

Директивата няма да задължава страните да въвеждат минимална заплата, нито ще определя нивото ѝ в различните държави членки. Част от държавите в ЕС определят минималното възнаграждение чрез колективни трудови договори, а други - чрез закон. ЕК иска да насърчи колективното договаряне във всички страни от ЕС.

Валдис Домбровскис - изпълнителен зам.-председател на Европейската комисия: Минималните заплати са много различни в страните от Европейския съюз. В България минималната заплата е около 312 евро на месец, докато в Люксембург е 2142 евро. Като се вземат предвид разходите за живот, разликата е все още едно към три. Целта на тази инициатива не е да изравни нивата в различните държави. Но когато сравнявате условията на живот в различните страни и общото развитие за възнагражденията, се вижда, че минималното заплащане нараства бавно през последното десетилетие.

Днешното предложение има за цел да гарантира, че работниците в ЕС са защитени със справедлива минимална заплата, така че да могат да печелят достойно, където и да работят".

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Посланик Шекерлетова: Информирайте се предварително за мерките, преди да посетите Германия
Посланик Шекерлетова: Информирайте се предварително за мерките, преди да посетите Германия
Как се приемат ограничителните мерки в Бургас?
Как се приемат ограничителните мерки в Бургас?