НОВИНИ

Европейците са раздвоени за изхода от войната в Украйна

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
16:15, 21.02.2024
Чете се за: 08:27 мин.
По света
войната в Украйна
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

В Европа има растящ песимизъм относно руско-украинската война и опасенията, че победа на Доналд Тръмп на тазгодишните президентски избори в САЩ ще направи победата на Украйна "по-малко вероятна". Това показват данните от ново проучване в няколко държави, публикувано днес от Европейския съвет за външна политика (ЕСВП).

Автори на доклада на ЕСВП, който се казва "Войни и избори: Как европейските лидери могат да запазят обществената подкрепа за Украйна", са Иван Кръстев и Марк Ленард. Проучването е проведено в 12 държави членки на Европейския съюз - Австрия, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Италия, Нидерландия, Полша, Португалия, Румъния, Испания и Швеция през януари 2024 година.

Сред важните резултати от последното проучване на ЕСВП са следните:

  • В Европа нараства песимизмът относно изхода на войната. Само 10% от респондентите, средно в дванадесетте изследвани страни, сега вярват, че Украйна ще триумфира над Русия, докато двойно повече (20%) прогнозират победа на Русия в конфликта. Отслабването на доверието в украинските военни усилия е видимо в цяла Европа и дори в най-оптимистично настроените държави членки (Полша, Швеция и Португалия) по-малко от всеки пети (17%) вярва, че Киев може да надделее. Във всички страни най-застъпеното мнение (споделяно средно от 37%) е, че ще се постигне компромисно споразумение между Украйна и Русия.

  • Подкрепата за Украйна е широка в Европа, въпреки че има някои страни, където повечето биха предпочели да накарат Киев да приеме споразумение. В три държави — Швеция, Португалия и Полша — има предпочитание за подкрепа на Украйна при отвоюването на нейната територия (съответно 50%, 48% и 47%). В други пет — включително съседна Унгария (64%), Гърция (59%), Италия (52%), Румъния (50%) и Австрия (49%) — има ясно изразено предпочитание към принуждаване на Киев да приеме споразумение. На други места обществеността е разделена, включително във Франция (35% за отвоюване срещу 30% за споразумение), Германия (32% срещу 41%), Нидерландия (34% срещу 37%) и Испания (35% срещу 33%).

Снимки: БГНЕС и БТА

  • Мнозина смятат войната в Украйна за екзистенциална за Европа. На въпроса кой конфликт между войната в Газа, включваща Израел и Хамас, и войната в Украйна, е имал най-голямо въздействие върху тяхната "държава" и върху "Европа", съответно 33% и 29% избират Украйна. За разлика от това само съответно 5% избират конфликта в Газа. Това предполага, че европейците все повече тълкуват войната в Украйна и нейния изход като регионално значими и въпрос, за който са отговорни.

  • Европейците смятат възможното завръщане на Доналд Тръмп в Белия дом за "разочароващо". 56% от анкетираните в проучването на ЕСВП биха били "доста разочаровани" или "много разочаровани", ако Доналд Тръмп бъде преизбран за президент на САЩ. Унгария е единственото отклонение от това мнение. Там 27% посочват, че биха били "доволни" от този резултат, докато само 31% казват, че биха били "разочаровани". Тези, които се надяват на победа на Тръмп, представляват мнозинство сред привържениците на само една голяма политическа партия — Фидес, в изследваните страни. Сред другите десни групировки, които преди това симпатизираха на бившия президент, само около една трета от поддръжниците на германската Алтернатива за Германия (АзГ), австрийската Партия на свободата на Австрия (ПСА) или италианската Братя на Италия биха били "доволни" от завръщането му, а настроенията са още по-вели сред поддръжниците на френската партия Национално събрание и полската партия Право и справедливост.

  • Има опасения, че Доналд Тръмп ще повлияе негативно на хода на войната и ще направи победата на Украйна "по-малко вероятна". Средно 43% от европейците смятат, че втори президентски мандат на Тръмп ще направи победата на Украйна "по-малко вероятна", докато само 9% изразяват противоположното мнение.

  • Средно 41% от европейците смятат, че ЕС трябва или "да увеличи", или "да запази" на сегашните нива подкрепата си за Украйна, в случай че Америка оттегли помощта си под властта на Тръмп. Въпреки че само малцинство (20%) от европейците биха увеличили подкрепата за Украйна, за да компенсират изтеглянето на САЩ, 21% посочват, че биха предпочели да запазят нивото на подкрепа непроменено. Една трета от анкетираните (33%) биха предпочели Европейският съюз да последва САЩ в ограничаването на подкрепата.

Авторите отбелязват, че европейците не са в "героично настроение" или дори оптимисти за ситуацията в Украйна две години по-късно. Дори на този фон обаче те твърдят, че ангажиментът на европейците да предотвратят руска победа не се е променил.

Той е подкрепен и от по-широка обществена позиция, че дори в случай на оттегляне на подкрепата на САЩ за Украйна, ЕС трябва или "да запази", или "да увеличи" подкрепата си за Киев.

Кръстев и Ленард смятат, че това състезание между потискането на общественото доверие за това как ще свърши войната и поддържането на подкрепа за предотвратяване на руска победа е създало нова дихотомия.

Те твърдят, че предизвикателството пред онези, които сега определят политиката на Запада, ще бъде да дефинират как изглежда "справедливият мир" и да създадат разказ, който да попречи на Тръмп и на Владимир Путин да се представят за защитници на мира в конфликт, който все още е далеч от решение.

По повод последното общоевропейско проучване на ЕСВП съавторът и основател на ЕСВП Марк Ленард, коментира:

"За да обосноват продължаването на европейската подкрепа за Украйна, лидерите на ЕС ще трябва да променят начина, по който говорят за войната. Нашето проучване показва, че повечето европейци отчаяно искат да предотвратят руска победа. Но те също не вярват, че Украйна ще успее да възстанови цялата си територия. Най-убедителният аргумент за скептично настроената общественост е, че военната подкрепа за Украйна може да доведе до траен, договорен мир в полза на Киев, а не до победа за Путин".

Иван Кръстев, съавтор и председател на УС на Центъра за либерални стратегии, добавя:

"Голямата опасност е Тръмп и Путин, който намекна, че е отворен за преговори, да се опитат да представят Украйна (и нейните поддръжници) като страна на "вечната война", докато претендират за мантията на "мира". Руската победа не е мир. Ако цената за прекратяване на войната превръща Украйна в ничия земя, това ще бъде поражение не само за Киев, но за Европа и нейната сигурност. Сега, когато Москва се застъпва за преговори, е важно както за украинската, така и за западната общественост, да знаят какво не подлежи на преговори, когато става дума за бъдещето на Украйна. От западна гледна точка това, което не подлежи на преговори, е демократичният и прозападен избор на Украйна".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Комисията за Нотариуса ще изслуша съдия Цариградска и Невена Зартова
Комисията за Нотариуса ще изслуша съдия Цариградска и Невена Зартова
Изабелла Шиникова е четвъртфиналистка на сингъл и на двойки в Южна Африка
Изабелла Шиникова е четвъртфиналистка на сингъл и на двойки в Южна Африка