НОВИНИ

Европейска нощ на музеите в София - вход свободен

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:25, 03.07.2021
Чете се за: 02:42 мин.
Още
Слушай новината

Европейската нощ на музеите се провежда днес. Всички музеи в София са отворени за свободно посещение. Националният военноисторически музей предлага много богата програма, той отбелязва и 105-ата година от създаването си.

Заради годишнината Националният военноисторически музей ще бъде отворен за безплатно посещение освен тази вечер и през целия ден утре. Представителният духов оркестър на Сухопътни войски изнесе своя изключително атрактивен концерт.

Точно в 21.00 часа ще започне и концертът на Представителния духов оркестър на Националната гвардейска част. А от 22.00 часа има Кино под звездите с любими български филмови звезди.

Другата много богата програма днес предлага и Музеят на София. Там акцентът е в комплекса "Антична Сердика" в пространството пред ЦУМ, край метростанция "Сердика". Музеят отвори врати още в ранния следобед с образователна програма за най-малките. Там е и единствената у нас детска школа по Египтология.

"Имам дечица, които вече могат да четат и да пишат на едно сравнително добро ниво, начално, на древноегипетски. Занимаваме се с копия на автентични паметници, които превеждаме. Занимаваме се с всичко, което вълнува децата и е свързано с тази прекрасна древна цивилизация", сподели Деница Такева-Германова.

"Обектите ни работят до 23.00 часа днес, с последен час на влизане 22.00 часа. Във вечерните часове ще има беседа, която е свързана с посещение на филиалите на музея - разходка из Древна Сердика, именно в зоната на Античния комплекс. В 21.00 часа има беседа, свързана с домовете на Сердикийците, които са експонирани в този комплекс", допълни доц. д-р Венета Хаджийска, директор на Регионалния исторически музей в София.

Ако искате да посветите вечерта си на културна и историческа разходка - музеите в София има какво да ви предложат. В следващите часове вратите им ще бъдат отворени.

Европейската нощ на музеите по традиция се провежда в средата на месец май. Тази година, обаче, беше отложена за началото на юли, когато пандемичните ограничения за пътуване са максимално облекчени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Интензивен трафик на граничен пункт "Кулата"
Интензивен трафик на граничен пункт "Кулата"
Англия разби Украйна за място в топ 4 на УЕФА Евро 2020
Англия разби Украйна за място в топ 4 на УЕФА Евро 2020