НОВИНИ

Европейската дипломация на кръстопът - ЕС между две войни и ключовия вот в САЩ

Интервю за БНТ с евродепутата Желяна Зовко от Европейската народна партия

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
16:39, 25.10.2024
Чете се за: 08:00 мин.
По света
Снимка: Архив
Слушай новината

Европейският съюз е изправен пред редица предизвикателства - две войни в близост до общността, възход на крайната десница, риск от мигранска вълна и неясноти около вота в Съединените щати. Как Брюксел ще балансира между кризите вътре в континента и отношенията с ключовите партньори - вижте интервю от Страсбург с евродепутата Желяна Зовко от Европейската народна партия. Тя е опитен дипломат и дългогодишен посланик в няколко държави, отговаря и за отношенията със САЩ.

БНТ: Госпожо Зовко, хората на Балканите добре знаеха какво е война далеч след края на Втората световна, но на 24 февруари 2022-ра светът беше шокиран от събитията, които започнаха в Украйна. Близо три години по-късно - накъде върви тази война и прави ли достатъчно ЕС, за да помага на Украйна?

Желяна Зовко, евродепутат от Хърватия, ХДО/ ЕНП: "Гласувахме нов пакет помощ, за който ще се използват средства от замразени руски активи. Това е нещо, което показва готовността ни да продължаваме да помагаме на Украйна в тежката битка, която водят срещу един много по-силен от тях агресор. Американският държавен секретар Антъни Блинкен и министърът на отбраната Лойд Остин са на мнение, че Украйна води битка за цяла Европа и това е така. За свободата на Европа и европейските граждани. Изпращаме ясен сигнал, че демокрацията ще победи и показваме на всички автократи по света, че виждаме какво правят и знаем, че се надяват съюзниците на Киев да се уморят да им помагат. Но това няма да се случи."

"Независимо какъв е резултатът от президентските избори в Съединените щати или някакви други събития по света, европейските граждани не могат да си позволят да се уморят да подкрепят Украйна. Колкото до мен - като хърватка, аз съм преживяла кошмара на войната и знам какви са трудностите и предизвикателствата, пред които се изправя един народ във война. Мнозина вярваха, че ние не можем да се отбраняваме, но с времето стана ясно, че ние сме силни и оцеляхме и през войната, макар тя да остави след себе си много разруха и много разбити семейства. И ето ни днес - страна-член на ЕС."

БНТ: ЕП гласува с огромно мнозинство в подкрепа на заема от 35 млрд. за Украйна, но какво бихте казали на онези 56-има евродепутати, които гласуваха против?

Желяна Зовко, евродепутат от Хърватия, ХДО/ ЕНП: "Русия е инвестирала над 1 млрд. за пропаганда - това са много пари и руската пропаганда днес не се различава много от съветската пропаганда от едно време. А ние знам какво представляваше тя и как работят с нея - намират подходящите хора и канали и им плащат, за да разпространяват техните тези. Не можем да се борим с алчността на онези, които са готови на всичко за пари."

БНТ: Реалистична ли е перспективата Украйна да стане член на ЕС в обозримото бъдеще?

Желяна Зовко, евродепутат от Хърватия, ХДО/ ЕНП: "Разбира се, те вече са победители - Украйна беше атакувана И заради желанието си да стане член на ЕС и плаща висока цена за това. Плащат най-високата цена за това, че искат промяна за страната си - да няма корупция, да повишат стандарта си на живот . Това е волята на украинците, това ни показаха и в Молдова на референдума преди дни - тези хора искат да бъдат европейци."

БНТ: Вие бяхте сред депутатите, които призоваха за незабавно прекратяване на огъня в Ливан.

Желяна Зовко, евродепутат от Хърватия, ХДО/ ЕНП: "Истината е, че политическото крило на Хизбула изцяло е узурпирало властта в Ливан. Вече близо две години страната няма президент, нямат и главнокомандващ на армията. А самата армия в момента не пази ливанските граници. Ето защо аз се обърнах към моите колеги в ЕП да направят всичко възможно да помогнем на ливанското общество да се измъкне от клопката на Хизбула. Защото в момента ролята да пази границите е поверена на ЮНИФИЛ и е напълно обяснимо, когато Израел виждат как от ливанска страна ги обстрелват, да отговорят на огъня."

БНТ: А каква е ролята на Иран в този конфликт?

Желяна Зовко, евродепутат от Хърватия, ХДО/ ЕНП:
Иран стои зад всичко - зад финансирането на Хамас и Хизбула, зад създаването на хаос в Близкия Изток. Виждаме какво се случи и след сключването на Аврамовите споразумения - винаги трябва да си задаваш пъроса кой печели от дадена ситуацията. И в този случай това е Иран. Те имаха за цел да създадат този хаос в региона и трябва да понесат отговорността си за това.

БНТ: След атаките на 7 октомври миналата година всички бяха единодушни, че Израел има право да се защитава, но след това бяха ли пресечени червени линии в Газа?

Желяна Зовко, евродепутат от Хърватия, ХДО/ ЕНП: "Червените линии бяха пресечени от Хамас, които използват цивилни като човешки щит. В тази игра на война, в този конфликт, е недопустимо да използваш заложници като щит. Съжалявам за страданието на всички цивилни палестинци и за огромния брой жертви. Докато терористична организация като Хамас де факто управлява палестинските територии, ще продължаваме да сме свидетели на трагедията, която се разиграва там."

БНТ: Да очакваме ли нова мигрантска вълна в Европа?

Желяна Зовко, евродепутат от Хърватия, ХДО/ ЕНП: "Категорично и това е един от проблемите, с които ще трябва да се справяме. Това ще доведе и до възход на популизма в ЕС."

БНТ: След по-малко от две седмици Съединените щати ще изберат нов президент - каква е прогнозата ви за отношенията между Брюксел и Вашингтон, ако Доналд Тръмп стане президент и ако Камала Харис спечели?

Желяна Зовко, евродепутат от Хърватия, ХДО/ ЕНП: "Независимо кой спечели изборите в Съединените щати, не можем да си позвоим да имаме проблемите с комуникацията, каквито имахме по време на първия мандат на Тръмп. Те са нашия най-силен съюзник и в икономическо отношения и по въпросите за сигурността. Не можем да си позволим да водим търговска война по между си и независимо какво обещават някои кандидати по време на кампанията си, не бива да допускаме да изпадаме в ситуация на сенчеста дипломация."

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Николай Митов: Истината е, че още сме зелени
Николай Митов: Истината е, че още сме зелени
Ливърпул без Жота и Киеза срещу Арсенал
Ливърпул без Жота и Киеза срещу Арсенал