НОВИНИ

Европейски лидери полагат дипломатически усилия за решаване на кризата в Украйна

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:23, 08.02.2022 (обновена)
Чете се за: 04:17 мин.
По света
Слушай новината

На разговорите си в Москва френският президент Еманюел Макрон е получил уверения от домакина Владимир Путин, че няма да има ескалация на кризата край границата с Украйна. Кремъл отрече да са давани гаранции.

След Москва френският лидер посети Киев за разговори с украинския президент Володимир Зеленски.

Налице е обща решимост за прилагане на Минските споразумения, констатира френският президент след разговорите си в Киев. Постигането на решение по настоящата криза ще отнеме месеци, отбеляза Еманюел Макрон и повтори, че руският президент го е уверил, че няма да предизвика евентуална ескалация.

"Нашето желание през следващите седмици и месеци е ситуацията да се стабилизира, така че чрез нови механизми за гаранции отново да се ангажираме с трайна деескалация. В този контекст спокойствието, което показвате, разумът от всички участващи страни на думи и на дела, са незаменими", каза президентът на Франция Еманюел Макрон.

Домакинът Зеленски заяви, че в близко бъдеще очаква преговори Русия-Франция- Германия за решаване на конфликта в Източна Украйна. Същевременно той призова Владимир Путин към конкретни стъпки за намаляване на напрежението.

"Не вярвам много на думи. Затова мисля, че всеки политик трябва да покаже своята откритост чрез конкретни дела. В нашия случай това са стъпки към деескалация", заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски.

По-рано руският лидер намекна за постигнат известен успех в преговорите. Според него някои от предложенията на френския държавен глава може да изградят основата за бъдещи общи действия, но още е твърде рано да се говори по въпроса.

Френски представители съобщиха пред репортери, че на срещата Русия се е съгласила да изтегли частите си от Беларус след края на общите учения край северната граница на Украйна. Кремъл отрече да има споразумение, но посочи, че в даден момент руските части все пак ще бъдат изтеглени.

Владимир Путин повтори предупреждението, че ако Украйна се присъедини към НАТО и се опита да си върне със сила анексирания Крим, то Европа ще се окаже въвлечена в мащабен военен конфликт против своята воля.

"Общият военен потенциал на НАТО е несъпоставим с руския. Разбираме това. Но Русия е сред водещите ядрени сили, а в някои съвременни технологии изпреварва мнозина. Победители няма да има", категоричен е президентът на Русия Владимир Путин.

Единство за санкции срещу Русия при нахлуване в Украйна изразиха Германия и Съединените щати. Олаф Шолц разговаря с президента Джо Байдън в Белия дом за първи път като канцлер на Германия.

"Ние сме абсолютно единни, няма да действаме различно, ще предприемем едни и същи стъпки и те ще бъдат много, много болезнени за Русия", заяви канцлерът на Германия Олаф Шолц.

"Америка твърдо вярва, че Германия е невероятно надежден съюзник и водеща физическа сила в НАТО. Това първо. Второ, ако някой си мисли, че "Северен поток 2" ще тръгне при руска инвазия, това просто няма да стане", убеден е президентът на САЩ Джо Байдън.

Тази вечер в Берлин Олаф Шолц посреща президентите на Франция и Полша Тримата ще обсъдят кризата около Украйна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Джонсън и Джонсън" временно спира производството на ваксината си срещу COVID-19
"Джонсън и Джонсън" временно спира производството на ваксината си срещу COVID-19
Сезонът за голмайстора на Аталанта приключи?
Сезонът за голмайстора на Аталанта приключи?