НОВИНИ

Европейският комитет за изтезанията отново разкритикува България заради условията в социалните домове

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
16:58, 04.11.2021
Чете се за: 03:57 мин.
У нас
откриха нов социален дом русе
Слушай новината

Европейският комитет за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото или унизително отношение или наказание (КПИ) към Съвета на Европа остро критикува властите в България заради неспособността им са се справят с тежките проблеми в социалните заведения и психиатричните болници.

Това се казва в публично изявление, публикувано днес. Съветът на Европа призовава властите да предприемат спешни действия за подобряване на ситуацията и да променят радикално подхода към предоставяне на институционални социални и здравни грижи.

От 1995 г. насам България е била посетена от 14 делегации на Комитета. Експертите са посетили 10 от 12-те държавни психиатрични болници и 16 социални заведения за лица с психични разстройства. Въпреки всички критики по отношение на лечението, условията и правните гаранции, предлагани на настанените, експертите не отчитат напредък и смятат, че българските власти омаловажават техните заключения.

Едно от нещата, които са обект на постоянна критика от страна на Съвета на Европа е физическото малтретиране на настанените в заведенията пациенти с психични разстройства. През годините делегациите на Комитета са регистрирали множество оплаквания от обитатели на домове, които са били заплашвани и/или удряни с тояги. Според Комитета българските власти не са предприели необходимите мерки за премахването на тази напълно неприемлива практика въпреки неколкократните подробни препоръки по този въпрос.

Комитетът също така многократно критикува ужасяващото ниво на хигиена в някои домове за социални грижи, където условията са нечовешки и унизителни.

“В един от блоковете в Дома за социални грижи в град Баня за лица с умствена изостаналост домуващите лежаха без всякакво достойнство в мръсни спални помещения, върху ръждясали легла, някои направо върху полиетиленови калъфи без чаршафи или възглавници. При тях нямаше членове на персонала, които да ги успокояват и те си говореха сами или крещяха, в помещението цареше отвратителна смрад на урина, а по хората, леглата им и всички повърхности наоколо лазеха множество мухи”, се казва в един от докладите на Комисията.

Според Съвета на Европа недостигът на персонал в домове за социални грижи и психиатрични болници е резултат от десетилетия на пренебрегване и липса на подкрепа от българските власти. Комитетът критикува и използването на изолация и механично ограничаване, които продължават да се използват в институциите, въпреки че са незаконни.

Многобройни посещения на Комитета в България само потвърждават констатацията, че на пациентите с психични разстройства в страната не се осигуряват съвременни психиатрични лечения. От Съвета на Европа са загрижени от липсата на напредък по отношение на деинституционализацията в социалните грижи и психиатричните услуги в България.

Комитетът за изтезанията пореден път призовава българските власти и по-специално министерствата на здравеопазването и труда и социалната политика да предприемат решителни действия в съответствие с основните ценности, които България е декларирала, че приема, ставайки член на Съвета на Европа и Европейския съюз.

Необходими са спешни действия във всички области – законодателство, инфраструктура, човешки ресурси и обучение, както и разработване на лечения в съответствие със съвременните практики в цяла Европа.

Целия текст можете да прочетете ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Феновете на Левски със закачка към Славия и Венци Стефанов
Феновете на Левски със закачка към Славия и Венци Стефанов
Светкавична реакция на спортното министерство решава финансовите затруднения на биатлонистите ни
Светкавична реакция на спортното министерство решава финансовите затруднения на биатлонистите ни