НОВИНИ

Европейският парламент прие законопроект за свобода на медиите в ЕС

Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
16:50, 03.10.2023
Чете се за: 03:22 мин.
По света
Слушай новината

Европейският парламент прие днес на първо четене законопроекта за свобода на медиите в Европейския съюз.

С 448 гласа "за", 102 "против" и 75 въздържали се Европейският парламент настоя държавите в Европейския съюз да осигурят медиен плурализъм и да защитават независимостта на медиите от правителствена, политическа, икономическа или друга намеса.

Нов орган ще следи за медийната свобода в ЕС

Евродепутатите очакват бъдещото законодателство да забрани всички видове намеса в редакционните решения, за да се предотврати упражняването на външен натиск над журналистите, включително по отношение на тайната на техните източници.

Според Европейския парламент не трябва да се позволява достъп до криптирано съдържание на електронните устройства на журналистите и следенето им с шпионски софтуер. Използването на такъв софтуер може да бъде оправдано само като "крайна мярка" в някои случаи, ако има разпореждане от независим съдебен орган по разследване на тежко престъпление като тероризъм или трафик на хор, това споделят евродепутатите.

Европейският парламент очаква всички медии да оповестяват данни за структурата на своята собственост. Според евродепутатите е необходимо медиите, онлайн платформите и търсачките да съобщават за средствата, които получават от държавна реклама, за подкрепа от бюджета и от чуждестранно финансиране.

Призовава се за мерки, така че премахването на онлайн съдържание да не оказва отрицателно въздействие върху свободата на медиите. Според евродепутатите онлайн платформите следва да разграничават независимите медии от независимите източници на информация.

Европейският парламент подкрепя възможността медиите първо да бъдат уведомени 24 часа преди тяхно съдържание да бъде свалено от интернет, за да могат да отговорят. Ако след този срок платформата все още е на мнение, че медийното съдържание не отговаря на нейните общи условия, тя ще може да пристъпи към изтриване.

Подкрепеният първоначално законопроект предвижда също държавите от Европейския съюз да осигуряват на обществените медии подходящо, устойчиво и предвидимо дългогодишно финансиране. За да не изпадат медиите в зависимост от държавната реклама, евродепутатите предлагат една медия или търсачка да не може да получава повече от 15 на сто от общата държавна медийна реклама.

Друго предложение е показателите за разпределяне на бюджетни средства за медиите да бъдат общодостъпни. Според евродепутатите има нужда да бъде създаден независим Европейски съвет за медийни услуги.

След приемането на днешното становище на Европейският парламент предстои да започнат преговорите със Съвета на Европейския съюз и Европейската комисия.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какви са основните предложения за реформа на Конституцията?
Какви са основните предложения за реформа на Конституцията?
Отложиха с месец делото за изтеклите лични данни от НАП
Отложиха с месец делото за изтеклите лични данни от НАП