НОВИНИ

Европейският съд осъди България за екстрадирането на турски журналист

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
15:00, 20.07.2021
Чете се за: 02:25 мин.
По света
хиляди жалби турция затрупаха европейския съд правата човека
Слушай новината

Европейският съд по правата на човека в Страсбург осъди България за връщането в родината му на турски журналист, критичен към официална Анкара, без да проучи искането му за убежище след опита за преврат през 2016 година.

Името на потърпевшия не се съобщава. Той е напуснал Турция след неуспешния опит за преврат и е изразил опасения от лошо отношение, което рискува в случай на предаването му на турските власти, мотивира се съдът в Страсбург, цитиран от Франс прес.

Според него българските власти не са разгледали искането на журналиста за международна закрила. 36-годишният мъж в момента излежава присъда от седем и половина години за принадлежност към "терористична организация".

Работил е за вестник "Заман" и информационната агенция Джихан, собственост на медийна групировка, известна с критичното си отношение към управлението на президента Ердоган.

Групировката е смятана за свързана с мрежата на Фетхуллах Гюлен, сочен от Анкара за организатор на опита за метеж от юли 2016 година, припомня съдът в Страсбург.

Месеци преди преврата турското правосъдие сменя ръководството на медийната група и оттогава тя става проправителствена. Жалбоподателят е уволнен и лишен от журналистическа карта. В нощта на 13 октомври 2016 година той е спрян при опит да премине турско-българската граница в камион заедно с още нелегални пътници, включително шестима турци.

След като многократно поискал да депозира искане за убежище и да получи международна закрила, турският журналист е бил предаден на турските власти на 16 октомври на пункта "Капитан Андреево".

Съдът в Страсбург единодушно констатира, че България е нарушила членове 3-ти и 13-и от Европейската конвенция за правата на човека - забрана за нечовешко и унизително отношение и право на ефективни правни средства за защита.

Бързината, с която е осъществено репатрирането, е направила недостъпни средствата за правна защита, отбелязват паневропейските магистрати, предава Франс прес.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Джеф Безос летя до ръба на Космоса
Джеф Безос летя до ръба на Космоса
Организаторите на Олимпиадата: Игрите могат да бъдат отменени в последния момент
Организаторите на Олимпиадата: Игрите могат да бъдат отменени в последния момент