НОВИНИ

Феноменът "Squid Game"

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
20:30, 13.10.2021
18720
Чете се за: 04:07 мин.
Култура
Слушай новината

Истории за детски игри, насилие и сензация, по-голяма и от KPop банда.

"Червен светофар, зелен светофар". Детска игра, подобна на нашата "Индианско око". Тичаш, докато не ти кажат да спреш. Ако помръднеш - отпадаш. Но не и в сериала "Squid Game" - "Игра на калмар".

Защото тук не "изгаряш". Тук умираш. Сюжетът - 456 участници. Всички - затънали в дългове. Поканени са да изиграят шест детски игри, а победителят ще получи около 38 млн. долара. Звучи лесно, докато не става ясно, че плащаш с живота си. И всичко това - за забавлението на група богаташи.

В първите часове след като "Squid Game" беше качен на стрийминг платформата Netflix интернет полудя. Южнокорейски интернет доставчик дори заведе съдебен иск срещу платформата, защото огромният интерес е довел до срив на сървърите и загуби на огромни суми.

Само седмица след премиерата, "Игра на калмар" стана най-гледаната продукция в 90 държави, включително Съединените щати. При това без почти никаква реклама на сериала. Както и на екран - за "Squid Game" всеки научава от някого, попада на хаштаг в Tik Tok или Twitter, вижда странно облечени хора и решава да провери за какво става дума. Само в Tik Tok #SquidGame е използван над 23 млрд. пъти.

Но сериалът далеч не е просто история за един своеобразен Big Brother, изпълнен с насилие. Той е и поредното напомняне от страна на Южна Корея, че и в тази част на света създават качествени продукции.

Макар всяка година Сеул да има няколкостотин нови сериала, рядко чуваме за тях. Вероятно първата среща с корейско кино за мнозина е била с носителя на "Оскар" - "Паразит". Подобно на него "Squid Game" ни показва и нюанси от най-болезнените теми за корейското общество. От трудния прием в университет (което беше и сред най-големите корупционни скандали в страната), през огромната пропаст между бедни и богати, до живота на онези, избягали от Северна Корея в търсене на по-добър живот.

И макар и в Южна Корея да се чуха и критики, че сериалът опетнява името на страната им, популярността му вече е толкова голяма, че няма път назад.

ПЛЮСОВЕТЕ

Само за месец интересът към изучаване на корейски в световен мащаб се е увеличил в пъти. Скок има и на броя желаещи да посетят Южна Корея, все по-гледани са и други местни филми и сериали.

МИНУСИТЕ

Феноменът "Squid Game" се пренесе в реалността - от Абу Даби до Калифорния - на много места се организират турнири, в които участниците играят същите шест детски игри, които и персонажите в сериала. Разликата - по загубилия стрелят с пушка за пейнтбол.

Но играта загрубява сред най-малките - вече няколко държави съобщават за случаи на насилие в училище. Децата играли на "Калмар". Загубилите получавали ритници и тупаници. Оказва се, че макар и филмът да е забранен за лица под 18 години, именно най-младите са най-запленени от него. И "от играчка става плачка".

Вижте повече във видеото

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Плаж Харманите в Созопол след проливния дъжд
Плаж Харманите в Созопол след проливния дъжд
Игра на думи: Защо новите партии избират дълги имена?
Игра на думи: Защо новите партии избират дълги имена?