НОВИНИ

Фестивал на водните фенери в Букурещ (СНИМКИ)

Събитието е вдъхновено от тайландска традиция на 700 години

фестивал водните фенери букурещ снимки
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
14:55, 10.09.2023
Чете се за: 01:57 мин.
По света
Слушай новината

Хиляди фенери бяха пуснати в езерото Флоряска в Букурещ. Инициативата е част от WishFest - фестивал, вдъхновен от древна тайландска традиция на повече от 700 години.

“Всяка есен хората пускат фенери по водата с изписани върху тях пожелания и благодарности, които ще отведат молитвите им към небето. Оттогава това е чудесен повод за празнуване, а фенерите си остават символ на новото начало. За да изпрати мечтите по-далеч във Вселената и да отпразнува надеждата и радостта от живота, се появи WishFest в Румъния”, разказват организаторите.

Фенерите представляват малки кошници, украсени с цветя и свещи и пълни с изписани пожелания и благодарности. Те са направени от биоразградима оризова хартия. В края на вечерта се събират от езерото и се изпращат за рециклиране.

Фестивалът предлага и различни гастрономически изживявания от Тайланд, Китай, Япония, Индия, Турция и Ливан. За децата има захарен памук и занаятчийски сладолед, а за родителите - сангрия, коктейли и домашна лимонада.

Обособена е и специална зона, където местни творци предлагат дизайнерски дрехи, ръчно направени бижута, чанти и козметика. В навечерието на първия учебен ден атракция сред децата предизвикват сапуните във форма на тебешири, които се правят само от натурални съставки.

В творчески работилници самите посетители могат да рисуват, да изработят бижу или свой воден фенер, да си направят татуировка с къна.

Всички членове на семейството - от деца до баби и дядовци - са поканени да се включат и в търсене на съкровища.

снимки: БТА

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ясни са часовете на двубоите на ВК Нефтохимик в Шампионската лига
Ясни са часовете на двубоите на ВК Нефтохимик в Шампионската лига
Пьотр Нестеров спечели титлата на турнира за мъже от веригата UTR Pro Tennis Tour в София
Пьотр Нестеров спечели титлата на турнира за мъже от веригата UTR Pro Tennis Tour в София