НОВИНИ

Финикс се класира за първи финал в НБА от 28 години

финикс класира първи финал нба години
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
10:09, 01.07.2021
Чете се за: 02:25 мин.
Спорт
Слушай новината

Крис Пол изригна с 41 точки, за да изведе Финикс Сънс до Финалите на Националната баскетболна асоциация в сряда след успех при гостуването на Ел Ей Клипърс със 130:103 точки.

„Слънцата“, които не успяха да се класират за финала с победа у дома в понеделник, го сториха в „Стейпълс Сентър“ за успех с 4-2 победи.

Финикс ще играе с Милуоки Бъкс или Атланта Хоукс в спор за престижния трофей. Това е едва третият финал в историята на организацията и първи за тима от 1993-а насам.

Съставът не успя да стигне до плейофите за десет последователни сезона преди кампанията през 2020-21. Пол беше архитектът на успеха на Сънс. 36-годишният гард, 11-кратен участник в Мача на звездите, използва целия си опит, натрупан през годините, за да вдъхнови младите в тима.

Това ще бъде първи финал и в неговата забележителна кариера. За 16 сезона в НБА, Пол никога не бе стигал до Финалите на Лигата с екипите на Ню Орлиънс Хорнетс, Ел Ей Клипърс, Хюстън Рокетс, Оклахома Сити Тъндър и Финикс Сънс.

„По дяволите, чувството е страхотно. Това е много усилена работа, идвайки в нов отбор. 16 години от това, 16 години на операции, усилена работа, на загуби – лоши загуби. Ще се насладим тази вечер. Просто съм много щастлив за всички около мен. Да го направя тук срещу тим, който дълбоко уважавам – винаги ще бъда фен на Клипърс. Обичам тези привърженици“, каза Пол.

Още трима баскетболисти завършиха с двуцифрен точков актив за Финикс – Девин Букър приключи с 22, Джей Краудър с 19, а Диандре Ейтън с дабъл-дабъл от 16 пункта и 17 борби. Маркъс Морис-старши бе най-резултатен за Клипърс с 26 точки, а Пол Джордж добави 21 за „ножиците“, които не успяха да компенсират липсата на голямата си звезда Кауай Ленърд в серията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МЗ: Здравната система не се е справила добре по време на пандемията
МЗ: Здравната система не се е справила добре по време на пандемията
ЦСКА продаде Тиаго в Саудитска Арабия
ЦСКА продаде Тиаго в Саудитска Арабия