НОВИНИ

Фойерверките са стрес за животните, напомнят от "Четири лапи"

За трета поредна година фондацията отправя призив за ограничаване на пиротехниката

коте стрес
Снимка: pixabay.com/
bnt avatar logo
от БНТ
16:12, 19.12.2023
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Слушай новината

С наближаването на празниците международната организация за защита на животните "Четири лапи" отново фокусира вниманието си върху темата за вредите от използването на пиротехника по празниците.

Кампанията, която се провежда за трета поредна година, под надслов "Красивото за нас е ужасяващо за тях" има за цел с добронамерен тон да достигне до хората, които може би не се замислят за директните последици от шумното празнуване с пиротехника.

Д-р Надeжда Мечева, ръководител на Ветеринарната клиника на "Четири лапи", споделя:

"Всяко куче и котка може да изпадне в панически страх при гърмежите, съпътстващи идващите празнични дни. Затова е важно да можем да разпознаем признаците, че животното е стресирано: учестеното дишане, загуба на ориентация. В празничните дни опасността е не само за бездомните животни, които в момент на уплаха могат да излязат на пътното платно и да загубят живота си, домашните животни също са изложени на риск. Затова при разходки в периода около Коледа и Нова година, се препоръчва те да се извеждат на повод с поставен медальон с телефон на собственика. Бихме се радвали хората да осъзнаят, че последствията за психиката на животното от стреса, който преживява, могат да бъдат необратими".

За животните звуците от фойерверки представляват реалистична заплаха с неясен характер. Те не разбират от къде идва шумът и какво означава, нито как и дали ще могат да се спасят от него. Съвсем естествено, животните изпадат в паника.

Припомняме, че в отговор на призива на фондация "Четири лапи" през 2021 г. повече от 15 български общини се отказаха от зарята в новогодишната нощ и я замениха с други по-хуманни, и също толкова празнични, начини за посрещане на празници. Сред тях бяха София, Стара Загора, Велико Търново, Кюстендил, Бургас, Пловдив и други.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Все още не е ясно кой е българският моряк от "Руен", освободен, за да получи медицинска помощ
Все още не е ясно кой е българският моряк от "Руен", освободен, за да получи медицинска помощ
Унгария ще оттегли възражението си срещу присъединяването на България в Шенген
Унгария ще оттегли възражението си срещу присъединяването на България в Шенген