НОВИНИ

Фон дер Лайен призова България да се възползва от ваксините на "Пфайзер"

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
17:34, 17.03.2021
Чете се за: 02:42 мин.
По света
фон дер лайен призова българия възползва ваксините пфайзер
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

“Няколко европейски лидери споделиха своите притеснения с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел за възможни разлики между държавите членки в доставките на ваксини вследствие на факта, че една компания не изпълнява задълженията си”.

Това съобщиха днес от Европейския съвет по повод видеоконферентната среща между Шарл Мишел, канцлера на Австрия и премиерите на Чехия, България, Словения и Хърватия.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен също обясни, че държавите сами са избирали на кои фармацевтични фирми да заложат, а количествата, които са им се полагали, но те не са купили, са били преразпределени между останалите държави. Това създава неравенство между държавите. Според нея обаче това е решение на самите държави, а не на Европейската комисия.

“От самото начало Европейската комисия каза, че препоръчва разпределението на ваксините да става на пропорционален принцип според населението. Това беше предложението на Комисията, аз го намирам за най-доброто. След това държавите членки сами решиха да изберат и друг път. Тъй като не всяка държава членка взе частта, която й се полага, в рамките на договорите останаха дози, които никой не беше резервирал. Затова държавите членки помежду си се разбраха тези, които искат, да се възползват от тези дози и да ги преразпределят помежду си. Но сега виждаме, че някои фирми не изпълняват обещаните доставки. "Пфайзер - Байонтек" и "Модерна" го правят, но "Астра Зенека" - не. Затова картината на доставките в различните държави е различна", обясни Урсула фон дер Лайен.

"Каква е моята задача в тази ситуация? Какво предприех? Преговарях с "Пфайзер - Байонтек" и се разбрахме, че 10 милиона ваксини от договорените ще бъдат доставени по-рано, още през второто тримесечие и тези 10 милиона биха могли да бъдат точно сумата, от която се нуждаем, за да изравним различията. Дали държавите ще се възползват от това решение - зависи от самите тях, днес не мога да ви дам отговор на този въпрос. Но моята препоръка е да го направят”, каза още фон дер Лайен.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съдийски назначения за 22-ия кръг на Първа лига
Съдийски назначения за 22-ия кръг на Първа лига
Етна изригна за 14-и път този месец
Етна изригна за 14-и път този месец