НОВИНИ

Фон дер Лайен: Русия е най-пряката заплаха за световния ред

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
09:08, 12.05.2022 (обновена)
Чете се за: 02:02 мин.
По света
Слушай новината

Русия е най-пряката заплаха за световния ред. Това заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по време на посещение в Токио. Заедно с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел тя участва в среща на върха Европейски съюз - Япония.

Урсула фон дер Лайен предупреди, че Русия представлява "най-пряката заплаха" за световния ред и настоя Китай да играе по-конструктивна роля на международната сцена.

"Русия днес е най-пряката заплаха за световния ред - с варварската си война срещу Украйна и притеснителния си пакт с Китай", заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Разговорите в Токио са на фона на руско-украинския конфликт и нарастващата загриженост в Азия заради военните амбиции на Китай. Правителството на Фумио Кишида се присъедини към западните санкции спрямо Москва, включително в сферите на финансите и енергетиката.

"Руската инвазия в Украйна разклати основите на международния ред не само в Европа, но и в Азия и това е напълно неприемливо. В сътрудничество с Г-7, включително Европейския съюз, Япония ще наложи строги санкции срещу Русия и ще засили подкрепата си за Украйна", допълни Фумио Кишида, министър-председател на Япония.

"Заедно ще предоставим значителна хуманитарна, финансова и военна подкрепа за Украйна и нейния народ", каза още председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Европейският съюз и Япония стартират цифрово партньорство и ще работят за диверсификация и укрепване на своите вериги за доставки, които пострадаха заради пандемията и войната в Украйна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Радослав Рибарски: Газът от САЩ ще се доставя с кораби, договорите са сключени от "Булгаргаз"
Радослав Рибарски: Газът от САЩ ще се доставя с кораби, договорите са сключени от "Булгаргаз"
От нашите пратеници в Украйна: Детство върху танк - 5-годишният Матвей, който рисува войната
От нашите пратеници в Украйна: Детство върху танк - 5-годишният Матвей, който рисува войната