НОВИНИ

Франция въвежда платени PCR тестове за чуждeстранни туристи

франция въвежда платени pcr тестове чуждeстранни туристи
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
23:02, 30.06.2021
Чете се за: 02:07 мин.
По света
Слушай новината

Тестовете за COVID-19 ще станат платени за чуждестранни туристи във Франция от 7 юли, заяви говорителят на правителството Габриел Атал в интервю за вестник "Les Echos".

"Решихме да направим тестовете платени от 7 юли за чуждестранни туристи: 49 евро за PCR и 29 евро за тест за антиген. Това е въпрос на реципрочност, знаейки, че в повечето страни тези тестове не са безплатни за френските туристи. Очевидно трябва да издадат санитарен пропуск", каза той.

Атал добави още, че през есента ще възникне въпросът за възстановяване на разходите за тестове, които хората правят за превенция.

Междувременно, особено предвид предстоящото откриване на нощни клубове, властите поддържат тази услуга безплатно.

"Надявам се, че противоречията с ваксините няма да разцепят френското общество: тези, които са ваксинирани, няма да толерират нови ограничения заради тези, които отказват да ваксинират. Те също няма да търпят дълго ситуацията, когато данъците им отиват, за да плащат тестове за тези, които искат да отидат на дискотека, но не желаят да се ваксинират", добави той.

Според последните данни на властите от началото на епидемията във Франция са открити над 5,7 милиона случая на коронавирусна инфекция, над 111 хиляди души са починали от последствията на инфекцията.

През изминалата седмица 875 заразени са приети в болници, което е няколко пъти по-малко от отбелязаното в средата на месец май. 8600 пациенти остават в лечебните заведения.

Според здравните власти към днешна дата около 34 милиона французи са получили поне една ваксина. На 15 юни Франция започва да ваксинира юноши на 12 и повече години.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
78 са новите случаи на коронавирус в страната
78 са новите случаи на коронавирус в страната
На 88 години почина Доналд Ръмсфелд
На 88 години почина Доналд Ръмсфелд