НОВИНИ

Френската багета влезе в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
17:00, 30.11.2022
Чете се за: 02:30 мин.
По света
багета
Слушай новината

ЮНЕСКО включи френската багета в списъка на Световното културно наследство, в който фигурират около 600 традиции от 130 държави.

Багетата е почетена като част от френския начин на живот, ежедневен ритуал, структурен елемент от храната, синоним на споделяне и приятелство. Важно е тези умения и социални навици да продължат съществуването си в бъдеще, мотивира се ЮНЕСКО.

Цената на багетата (от френски baguette - "пръчка", "бастун") днес е около 1 евро. Във Франция се произвеждат 16 милиона бройки дневно. Началото на традицията не е ясно. Според някои версии идеята е на Наполеон - хляб, който войниците лесно да пренасят. Според други предположения става дума за хляб, който работниците лесно да късат и споделят без да имат нужда от нож за рязане. Има и версия, че специфичната форма е дело на австрийски хлебопекар от 30-те години на 19 ти век.

Официалното име багета обаче е от 1920 година, тогава се въвеждат и строги стандарти за продукта - дължина 80 сантиметра и тегло 250 грама. Цената остава фиксирана до 1986 година. Багетатата не остава пощадена от конкуренцията на супермаркетите и големите търговски вериги. От 1970 година насам годишно затварят 400 френски хлебопекари. Общият брой на пекарните във Франция е намалял от 55 хиляди до 35 хиляди, посочва Франс прес. За останалите в занаята обаче решението на ЮНЕСКО е признание за уменията, които са усъвършенствали в годините.

"Багетата е брашно, вода, сол, мая и уменията на занаятчията", отбелязва браншовата организация. В занаята отчитат, че този вид хляб обхваща всички социо-културни категории - и бедни, и богати - всички хапват багета. Тя остава ключов елемент от френската идентичност, а според президента Макрон - и предмет на завист в цял свят.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вежди Рашидов се срещна с президента на Косово Вьоса Османи-Садриу
Вежди Рашидов се срещна с президента на Косово Вьоса Османи-Садриу
Григор Димитров ще продължи да работи с Дани Валверду и през 2023 година
Григор Димитров ще продължи да работи с Дани Валверду и през 2023 година