НОВИНИ

Футболните национали U15 победиха Косово в контролна среща

Български национален отбор по футбол за юноши до 15 години
Снимка: Български футболен съюз
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
13:05, 07.06.2023
Чете се за: 03:30 мин.
Спорт
Слушай новината

Юношеският отбор на България до 15 години победи Косово с 2:0 в контролна среща, която се игра на базата на БФС в Бояна. Мачът е част от подготовката на отбора за предстоящите квалификации през следващия спортно-състезателен сезон.

Селекционерът на България Йордан Петков не можеше да разчита на трима от най-добрите български таланти в тази възраст – Кристиян Горянов, Стивън Жерард и Марто Бойчев. Но пък даде шанс и на няколко нови лица да покажат качествата си. И всички момчета оправдаха напълно доверието, като доминираха през почти цялото време на двубоя.

Българският отбор откри резултата още в 1-ата минута чрез нападателя на Ботев (Пловдив) Димитър Урумов. Той получи топката пред наказателното поле, влезе на скорост и с прецизен удар прониза вратаря Исмаил Хасими.

След гола българският отбор продължи да диктува темпото и стигна до второ попадение в 20-ата минута. Стражът на косоварите изби топката след центриране от ъглов удар, но тя попадна на крака на Илиян Гатински, който би мощно и въпреки рикошет, успя да я прати за втори път във вратата. След гола момчетата на селекционера Йордан Петков продължиха да диктуват темпото и можеха да стигнат до нови два гола, но в първия случай пловдивчанинът Калоян Божков от Лудогорец стреля слабо и неточно по диагонала в аут. Пет минути преди края на първата част Мартин Колев можеше да бъде по-прецизен, но шутът му от десетина метра беше блокиран от защитник.

След почивката и двамата треньори направиха доста смени, но България продължи да контролира събитията на терена. В 67-ата минута Димитър Челебиев можеше да бъде по-точен след избита топка от ъглов удар. Три минути преди края пък Радослав Караманов получи дълъг пас през защитата, но вратарят на Косово излезе предвидливо и улови кълбото.

Двата отбора ще се срещнат още веднъж – на 10 юни (събота), отново от 11.00 часа на базата в Бояна.

Състав на България: Пламен Пенев, Мартин Портарски, Кристиян Гиздев, Николай Любомиров, Александър Сергеев, Сашо Грънчаров, Калоян Божков, Димитър Челебиев, Димитър Урумов, Васил Василев, Илиян Гатински (второ полувреме: Радослав Караманов, Никола Генчев, Радостин Стоилов, Валентино Върбанов, Максимилиан Лазаров, Димитър Александров).

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Словенският гард Горан Драгич няма да играе на световното първенство по баскетбол
Словенският гард Горан Драгич няма да играе на световното първенство по баскетбол
Сребро за България в първия ден на най-голямото състезание за спортисти с интелектуални увреждания
Сребро за България в първия ден на най-голямото състезание за спортисти с интелектуални увреждания