НОВИНИ

Гайдарско надсвирване се състоя край родопското село Гела

гайдарско надсвирване състоя родопското село гела
bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Величка Петкова
16:15, 03.08.2024
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Слушай новината

Стотици хора от цялата страна и от чужбина се събраха на Илинденските поляни край село Гела за традиционното гайдарско надсвирване и събор на местните родове.

Най-големият гайдарски празник в Родопите започна още снощи, а днес е конкурсната програма, в която се включиха над 100 изпълнители на каба и джура гайда. Най-малките участници в надсвирването са само на 7 години, а най-възрастният гайдар е на 79 години. Целта на гайдарското надсвирване е да съхрани и популяризира народното творчество, да подкрепя предаването на традициите във фолклора ни, да се осъществи обмяна на опит между гайдари от цялата страна, като по този начин се спомогне за запазване спецификата на инструмента.

Вечерният концерт ще бъде на Амфитеатралната сцена на събора и ще донесе 8-часова наслада на всички посетители. Родопска кухня, чевермета, специалитети, бутикови фермерски храни, талантливи занаятчии и забавления за най-малките очакват всички посетители на събора, който продължава и в неделния ден.

Осигурени са и безплатни палаткови лагери, а паленето на открит огън е изрично забранено. До мястото на събора има осигурен и обществен транспорт.

"Най-важното е, че това, което се случва, това ще бъде завинаги и това ще запази България. А пък да не говорим за прекрасното място на Гела, което за мене е от Бога помазано. И тук се е родил най-великият гайдар, който е недостижим до сега - бай Дафо Трендафилов, и той е критерият за мене, като председател на журито за оценка", коментира акад. Милчо Василев - председател на журито.

"Идвам тука, понеже има традиция, истински събор, даже за мене е най-истинският", смята Цветомил Белов от Червен бряг.

"Когато започне да свири гайдата, започвам и аз да настръхвам, това е нещо българско. Не знам как да го опиша даже, чувството е просто страхотно, когато започнат всички гайди да свирят", отбеляза посетителка на събора от Хасково.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Доминиканската република взе последния билет за четвъртфиналите в Париж
Доминиканската република взе последния билет за четвъртфиналите в Париж
Марта Маджети с титлата на уиндсърф от турнира по ветроходство в Париж
Марта Маджети с титлата на уиндсърф от турнира по ветроходство в Париж