НОВИНИ

"Галъп": Влизането на България в Шенген е важно според 46,2% от българите

шенген ndash скоро важен българите машините ndash скоро предпочитани
bnt avatar logo
от БНТ
13:38, 09.12.2022
Чете се за: 03:15 мин.
У нас
Слушай новината

Обществото по-скоро приема за важна темата с влизането на България в шенгенското пространство, макар засега да не личи особен интерес. Изводът е от редовната независима програма на ежемесечни изследвания на общественото мнение на „Галъп интернешънъл болкан“.

Според 46,2% от българите влизането на България в шенгенското пространство е в една или друга степен важно - 14,9 на сто декларират, че е много важно, а 31,3% - че е по-скоро важно.

БЪЛГАРИЯ ИЗВЪН ШЕНГЕН

Една трета са повече или по-малко на обратното мнение - 16,9 на сто смятат, че по-скоро не е важно, а 15,6% - че изобщо не е важно, показват още резултатите от проучването. Присъства и немалък дял - 21,3% - от респондентите, които не могат да преценят.

Демографските профили показват, че за младите, хората в активна възраст, както и за тези от столицата, темата е много по-важна, отколкото за възрастните и пенсионерите.

По другата тема от дневния ред в последната седмица - машинен или хартиен вот, изследването показва, че машинният вот е по-предпочитан вариант за гласуване на избори.

СКАНДАЛИ ЗАРАДИ ПРОМЕНИТЕ В ИЗБОРНИЯ КОДЕКС

На въпрос за начина на гласуване 55% от респондентите приемат, че е по-добре да се гласува основно с машини и по изключение с хартия – както на последните избори. Над една трета предпочитат смесен вариант – да има възможност за гласуване и с машини, и с хартиена бюлетина. Останалите не могат да отговорят.

Машинният вот е предпочитан в мнозинство от електоратите на „Български възход“, „Продължаваме Промяната“, „Демократична България“ и „Възраждане“. Привържениците на БСП и ДПС са тези, които предпочитат смесения подход за гласуване. При електората на ГЕРБ дяловете на двата отговора са почти без разлика. Любопитен извод от проучването е още, че негласуващите също биха предпочели по-скоро машинния вот.

Отражение върху нагласите на респондентите видимо имат и различни демографски показатели, отбелязват социолозите. Младите, хората в активна възраст, както и по-високо образованите са привърженици на машинния вот. А най-възрастните, пенсионерите, живеещите в селски райони, както и по-слабо образованите предпочитат смесения подход.

Данните са част от ежемесечната независима изследователска програма на „Галъп интернешънъл болкан“. Изследването е проведено „лице в лице“ с таблети между 24 ноември и 2 декември 2022 г. сред 807 пълнолетни българи. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Абсолютната максимална грешка е ±3,5% при 50% дялове. 1% от цялата извадка се равнява на около 54 000 души.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отлагат мачовете на Левски и Берое в Балканската лига
Отлагат мачовете на Левски и Берое в Балканската лига
Министерство на образованието предлага 9 нови защитени специалности
Министерство на образованието предлага 9 нови защитени специалности