НОВИНИ

Ген. Съби Събев: Мобилизацията няма да обърне хода на войната в полза на Русия

bnt avatar logo
от БНТ
19:26, 26.09.2022
Чете се за: 03:37 мин.
У нас
Слушай новината

Решението на Путин за мобилизация е в резултат от няколко фактора - големите загуби на Русия на бойното поле, невъзможност да удържат фронтовите линии, голямата загуба на територия в Харковска област, партизанско движение и несигурност в окупираните територии, коментира в "Още от деня" ген.-майор о.р. Съби Събев, първият представител на България в НАТО.

Той предвижда, че това решение ще предизвика ескалация на военните действия в Украйна, укрепване и стабилизиране на фронтовите линии. Украинските сили продължават настъплението в Луганска област. От руска страна операциите продължават, но по-висока интензивност ген.-майор Събев очаква след около месец.

"Тогава Путин ще постави много ясно изискването към ръководството на войските в Украйна да стабилизират фронтовата линия, да започнат настъпателни действия за постигане на целите, които си поставят - пълно окупиране на Луганска и Донецка област и вероятно части от Запорожска и Херсонска област, които те считат, че трябва да бъдат включени в състава на Руската федерация", отбеляза генерал Събев.

По думите му на Харковския и Херсонския фронт украинските войски имат превес, продължават да настъпват и са влезли леко и в Луганска област.

Ген. Събев не счита, че е възможно мобилизацията да обърне хода на войната в полза на Русия.

"Не считам, че е възможно по няколко причини. Фактически украинската армия се справи с професионалната армия на Русия за тези 7 месеца, сега идва наборната, запасната армия, която няма боен опит, не добре подготвена, с нисък боен дух, и понеже те са принудени да воюват, да отидат на фронта, може да се очаква и доста дезертьорства, независимо от завишените наказателни санкции", отбеляза генералът.

Заради обявената мобилизация 260 000 души вече са напуснали Русия.

След обявените референдуми и евентуалното включване в състава на Руската федерация, защото всичко е подготвено, и попадайки под руска юрисдикция, те ще имат основание да обявят военно положение и дори война, предположи ген. Събев.

"Ако присъединят тези области в украинските административни граници, ще се окаже, че украинските войски са нахлули в руска територия. Русия ще се опита да се преобрази от агресор в жертва", заяви ген.-майор о.р. Съби Събев.

Според него рисковете за България са, защото ние сме Черноморска държава и при сериозно военни действия в Черно море, ще се нанесат сериозни икономически щети на държавите, при ескалация даже може да се очаква Путин да използва ядрен взрив с малка мощност в Черно море.

"България е защитена, защото България е в НАТО", категоричен беше първият представител на страната ни в Атлантическия алианс.

Какво още каза ген.-майор Съби Събев вижте във видеото.

Гледайте повече от "Още от деня"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Недоволство срещу мобилизацията: Кремъл призна, че някои повиквателни са изпратени по погрешка
Недоволство срещу мобилизацията: Кремъл призна, че някои повиквателни са изпратени по погрешка
Кузманов, Лазаров и Донски на корта в третия ден на Sofia Open 2022
Кузманов, Лазаров и Донски на корта в третия ден на Sofia Open 2022