НОВИНИ

Генералният директор на СЗО призова отново за прекратяване на огъня в Газа

генералният директор сзо призова отново прекратяване огъня газа
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
21:39, 24.12.2023
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
Слушай новината

Ръководителят на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус определи като трагедия "разрушаването" на здравната система в разкъсваната от война ивица Газа и отново призова за спешно прекратяване на огъня, предаде Франс прес.

"Разрушаването на здравната система в Газа е трагедия", заяви той в "Екс".

Световната здравна организация отдавна е разтревожена от състоянието на здравеопазването в Газа, още от началото на най-кървавата война в историята на анклава, започнала след безпрецедентното по мащаб и обхват нападение на Хамас срещу Израел на 7 октомври. Тогава палестинските ислямистки бойци убиха около 1140 души, повечето от които цивилни, според преброяване на АФП, основано на израелски данни, и плениха около 250 заложници, за 129 от които се смята, че все още се намират в плен в Газа.

По данни на министерството на здравеопазването на управляваната от Хамас територия военната кампания на Израел, включваща масирани въздушни удари, е отнела живота на 20 424 души, повечето от които жени и деца.

Миналата седмица Здравната организация предупреди, че в северната част на ивицата Газа вече няма функциониращи болници.

След като миналата седмица проведоха мисии в две сериозно пострадали болници в северната част на страната - "Аш Шифа" и "Ал Ахли", служителите на СЗО описаха покъртителни сцени на пациенти, включително малки деца, които молят не за лечение, а за храна и вода.

В същото време болниците, които са защитени от международното хуманитарно право, са ставали многократно обект на израелски удари в Газа от началото на войната. Израелските въоръжени сили обвиняват Хамас, че има тунели под болниците и използва медицинските пунктове като командни центрове - обвинение, което ислямистката групировка отрича.

До 20 декември Световната здравна организация е регистрирала 246 нападения срещу здравни заведения и линейки в Газа, довели до 582 смъртни случая и 748 ранени.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Почина гръцкият певец Василис Карас
Почина гръцкият певец Василис Карас
Папа Франциск изпрати послание за мир на месата си на Бъдни вечер (Снимки)
Папа Франциск изпрати послание за мир на месата си на Бъдни вечер (Снимки)