НОВИНИ

Гешев: Трябва да си върнем държавата от тези, които задкулисно управляват

bnt avatar logo
от БНТ
15:43, 01.07.2020
Чете се за: 01:35 мин.
У нас

Чистим България от бизнесмени, които замърсяват. Чистим България от хора, които са правили престъпления, независимо дали са политици, бизнесмени, олигарси и т.н. Това заяви главният прокурор Иван Гешев

"Има време за всяка работа под небето, има време за разбиране, съединяване, има време за война, мир, цитатът е много дълъг. Ние сме във във фазата на войната с престъпността и да си върнем държавата от тези, които задкулисно управляват, добави Гешев.

Ръководителят на държавното обвинение коментира и разследваното за търговия с влияние, свързани с русенските бизнесмени братя Бобокови.

„Какво намирам аз няма никакво значение, защото аз съм висш ръководител на прокуратурата. Въпросът е какво намират или ще намерят наблюдаващите прокурори и разследващите органи. Предстои да видим“, подчерта Гешев.

На въпрос имало ли е разговори между единия от братята и президента Румен Радев, главният прокурор отговори: „Карате ме да цитирам неща, за които нямам разрешение от наблюдаващите прокурори да коментирам“.

Главният прокурор беше лаконичен по повод спецакцията в Бургас, при която бе задържан заподозрян в тероризъм българин от сирийски произход и 15 негови сподвижници.

"Става въпрос за дело по глава първа от Наказателния кодекс, касаещо тероризъм. Това е чувствителна тема, така че колегите от Специализираната прокуратура ще преценят каква, доколко и как ще уведомят гражданите, чрез вас медиите за конкретния случай. Аз съм сигурен, че ще бъде представена информация, която няма да попречи на разследването в утрешния ден", каза Гешев.

Главният прокурор отказа да даде повече подробности по случая с мотива, че такива ще бъдат дадени утре от колегите му от Специализираната прокуратура.

Иван Гешев потвърди още, че прокурори готвят протест срещу решението на първоинстанционния съд, който оправда бизнесмена Иво Прокопиев.

„Тук ситуацията е много интересна. Един кръг от медии, които претендират, че защитават независимостта на съда, говорят за атаки към него, говорят за върховенство на закона, в последните седмици развиха медийна кампания от неистини и натиск върху съда“, каза главният прокурор и добави: „Включително и международен натиск и мрънкане в посолства, и какво ли още не“.

Подсъдимият Прокопиев ще бъде подсъдим, докато не приключи съдебната фаза на процеса. Той не е по-различен от подсъдимите Цветан Василев, Арабаджиев, Банев, обвиняемите Бобокови. Всички те са невинни до доказване на противното, добави Гешев.

Единствената прилика между Прокопиев и престъпника Брендо е може би част от защитниците. Това може би е част от защитната стратегия на някои хора. Като си собственик на медии означава ли това, че Брендо ако и си основе два сайта, не трябва да бъде разследван, попита реторично Гешев.

Главният прокурор увери още, че прокуратурата няма притеснения да проверява всичко, което излиза в медиите и съдържа данни за някакво нарушение. „Всичко проверяваме по еднакъв начин и с еднакъв стандарт“, допълни той.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 200 ученици в Пловдив започнаха летни практики в големи заводи и компании
Над 200 ученици в Пловдив започнаха летни практики в големи заводи и компании
УЕФА няма резервен план за Шампионската лига
УЕФА няма резервен план за Шампионската лига