НОВИНИ

Гледайте НА ЖИВО по БНТ 3: София Кенин-Ига Швьонтек, финал на Ролан Гарос 2020

Борил Гочев
от Борил Гочев
11:49, 10.10.2020
Чете се за: 01:45 мин.
Тенис
гледайте живо бнт софия кенин ига швьонтек финал ролан гарос 2020

Втора титла от Шлема за годината за Кенин или първи триумф за сензацията Ига Швьонтек?

За поредната година женската надпревара на Ролан Гарос ни поднесе много изненади и за пети пореден път ще излъчи напълно нов шампион в Париж.

До финала достигнаха шампионката от Australian Open, София Кенин и 19-годишната Ига Швьонтек. Двете ще застанат една срещу друга днес следобед в най-младия финал при дамите на Откритото Първенство на Франция от 2003 година насам.

Тогава в изцяло белгийски финал участваха Жустин Енен и Ким Клайстерс, като общия сбор на годините им бе едва 39. Днес сборът на Кенин и Швьонтек ще бъде 40. Само за сравнение, Серина Уилямс в момента е на 39 години.

Кенин ще влезе в ролята на лек фаворит в двубоя, тъй като вече вдигна една титла от Шлема през годината в Австралия.

В Париж, американката започна с две трудни победи над Людмила Самсонова и Ана Богдан. В третия кръг обаче тя показа на какво е способна и, буквално отнесе Ирина Бара, губейки само два гейма.

На 1/8 финалите, четвъртата поставена се справи с една от двете останали французойки, Фиона Феро след обрата, за да се класира за топ 8. Там Кенин победи сънародничката си Даниел Колинс, като въпреки че загуби втория сет, в решителния 21-годишната тенисистка не даде гейм на своята съперничка.

На полуфиналите София надигра Петра Квитова в два сета в много оспорван двубой, за да си заслужи мястото в големия финал.

От другата страна на мрежата ще бъде една от големите сензации в Париж, Ига Швьонтек. 19-годишната полякиня загатна за потенциала си на Australian Оpen, достигайки до 1/8 финалите, но едва ли някой е очаквал тя да стигне до финала.

Впечатляващото до момента е, че тя все още не е загубила сет в турнира, макар да имаше мачове срещу някой от най-добрите тенисистки.

Всичко започна с чиста победа срещу 15-та поставена Маркета Вондрушова, а във втори кръг бе надиграна и Су-Вей Сие от Тайпе. Последва успех над силно-играещата напоследък Южени Бушар, за да дойде бомбата на турнира до онзи момент срещу Симона Халеп.

Румънката, шампионка тук през 2018 година и основна фаворитка тази година, заради липсата на Наоми Осака и Ашли Барти мина уверено през първите три мач и всички очакваха серията да продължи.

Полякинята обаче направи на пух и прах всички очаквания, отнасяйки Халеп с 6:1, 6:2, заявявайки намеренията си в турнира.

На 1/4 финал Швьонтек продължи с победите, като този път нейна жертва стана италианската квалификантка Мартина Тревисан.

На 1/2 финалите полякинята се изправи срещу другата сензация в тазгодишния Ролан Гарос, тръгналата от квалификациите Надя Подороска. Ига не остави никакви шансове на аржентинката и след категоричното 6:2, 6:1, достигна до първия си финал от Шлема.

Сцената за големия финал при дамите на Ролан Гарос 2020 е подготвена.

Триумф за САЩ или първа титла за Полша в дамския сингъл в турнирите от Големия Шлем?

Разберете отговорите на всички въпроси днес следобед от 16 часа, когато БНТ 3 ще ви направи свидетели в пряко предаване на битката за титлата в женския финал на Ролан Гарос.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ураганът Делта достигна Луизиана
Ураганът Делта достигна Луизиана
56 са новите случаи на коронавирус в Пловдив
56 са новите случаи на коронавирус в Пловдив