НОВИНИ

Ходът на войната в Украйна, опасения от Китай и още - какво стана ясно от изтеклите документи на Пентагона?

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
16:34, 14.04.2023
12592
Чете се за: 06:45 мин.
Сигурност и правосъдие
шефът кабинета пентагона подаде оставка
Слушай новината

Данните, изтекли в рамките на "Пентагонагейт", хвърлят нова светлина върху информацията за други страни, с които разполага американското разузнаване.

Някои от документите с гриф "Строго секретно" рисуват подробна картина за хода на войната в Украйна, но част от файловете засягат Китай, както и съюзници на Вашингтон. Пентагонът вече призна, че документите са автентични.

Ето и някои от фактите, стигнали до световните медии.

По американски оценки генералният секретар на ООН е "твърде сговорчив" към Русия. Неговата позиция по споразумението за износ на зърно през Черно море подкопава опитите за търсене на отговорност от Москва за войната в Украйна. Стана ясно, че Вашингтон наблюдава отблизо Антониу Гутериш. Според американските служби, в желанието си да запази споразумението за зърното, той е бил склонен да прави отстъпки пред руските искания.

Някои от изтеглите документи хвърлят светлина върху глобалните тревоги на Вашингтон като разпространението и целите на китайската технология. Става ясно, че в края на февруари висши представители на Йордания са обсъждали дали да изключат компанията "Хуауей" от проектите за 5G в страната. Престолонаследникът принц Хюсеин, който отговаря за въвеждането на технологията, е изразил опасения от евентуални контрамерки на Пекин в случай на изключване на китайската компания.
Друг документ засяга възможностите на Китай за кибератаки. Твърди се, че те са насочени към прекратяване на достъпа, използването или похищението на сателитни връзки и мрежи в рамките на стратегия за контрол на информацията- ключова част от воденето на бойни действия.

Публикуваните документи разкриват и спорове сред руското ръководство относно съобщаването на броя на жертвите във войната с Украйна. Федералната служба за сигурност е обвинила Министерството на отбраната в Москва че омаловажава човешката цена на конфликта.

Документ от 23 март разкрива присъствието на малък брой представители на западни специални части в Украйна, но тяхната дейност и местоположение не се съобщават. Великобритания има най-голям контингент /50/, следват Латвия /17/, Франция /15/, САЩ /14/ и Нидерландия /1/. Данните подхранват тезата на Москва, че се сражава не само с Украйна, но и с НАТО.

Изтекли файлове разкриват кога ще са готови за бой десетина нови украински бригади, които се подготвят за предстояща контраофанзива. Изброяват се в големи подробности танкове, бронирани коли и артилерийски единици, предоставени на Украйна от западните съюзници. Има и карта с оценка на състоянието на терена във времето при настъпването на пролетта.

В документ от началото на февруари се казва, че Съединените щати имат съмнения около шансовете на Украйна за успех при предстоящата контраофанзива. Според Вашингтон проблеми при създаването и поддръжката на достатъчно сили може да доведе до "скромни териториални завоевания".

Анализират се и проблемите на Украйна с противовъздушната отбрана, в края на февруари американските оценки са, че Киев може да привърши необходимите ракети. Цитират се и данни за загуби в жива сила. Посочва се, че руската страна е дала 223 000 убити и ранени, а Украйна - 131 000. Представители на Киев отхвърлиха данните като руска дезинформация. Президентският съветник Михайло Подоляк посочи, че Украйна се нуждае от по-малко взиране в информационни течове и повече далекобойни оръжия, за да сложи край на войната .

"Вашингтон Поуст" се е добрал до документ от средата на февруари, в който се твърди, че Египет планира да произведе тайно 40 000 ракети за Русия. Според вестника президентът Абдул Фатах ал-Сиси е наредил производството и доставката да се извършат в условия на секретност " за да се избегнат проблеми със Запада".

Египетски представител е заявил, че ще накара хората си да работят на смени при необходимост, защото това е най-малкото, което Египет може да направи, за да се отплати на Русия за оказана по-рано неуточнена помощ. Едно от потенциалните обяснения за тази помощ е увеличеният внос на руско зърно в Египет през 2022 г. Няма данни, че продажбата на ракети се е осъществила. Кайро определи обвиненията като "напълно безпочвени" и увери, че не взема страна във войната. Кремъл определи данните като пореден слух, Белият дом заяви, че няма данни Египет да доставя смъртоносно въоръжение на Русия.

Друг документ разказва за противоречия в Южна Корея за доставките на въоръжение за Украйна. Според американското разузнаване съветници по сигурността са били разкъсвани между натиска на Вашингтон и политиката на Сеул да не въоръжава воюващи страни. Един от участниците в чувствителен разговор предлага снарядите да бъдат изпратени в Полша, за да не се създава впечатление за отстъпление пред Съединените щати. Южна Корея няма желание да въоръжава Украйна, за да не се конфронтира с Русия. Изтеклите данни предизвикаха в Сеул тревоги за сигурността. Опозиционни политици поставиха въпроса как Съединените щати са успели да прихванат толкова чувствителен разговор на висши представители.

В изтеклите документи "Вашингтон Поуст" открива и данни за проведени тестове с експериментално въоръжение в Китай. Става дума за изпитание на хиперзвуковата ракета DF-27, осъществено на 25 февруари. Според изтеклата информация ракетата е летяла 12 минути и е изминала разстояние от 2100 километра.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съдийската комисия към БФС проведе семинар по програмата „Ментори и Таланти“ в Габрово
Съдийската комисия към БФС проведе семинар по програмата „Ментори и Таланти“ в Габрово
Сане се застъпил за съотборника си Мане пред ръководството на Байерн
Сане се застъпил за съотборника си Мане пред ръководството на Байерн