НОВИНИ

Има споразумение за смяна на властта в Израел

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
23:18, 02.06.2021
Чете се за: 01:27 мин.
Политика
споразумение смяна властта израел
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Центристкият израелски политик Яир Лапид приключи коалиционните споразумения, необходими за отстраняването от власт на дългогодишния премиер Бенямин Нетаняху, съобщи израелското военно радио.

Лапид имаше срок до полунощ да сформира кабинет. Пробивът дойде миналата седмица след като той получи подкрепа от ключовата опозиционна формация на ултранационалиста Нафтали Бенет.

Преди около час коалицията на Лапид получи подкрепа и от израелската арабска партия на ислямиста Мансур Абас.

Опозиционните партии се обединиха, след като Нетаняху не успя да сформира кабинет след изборите без ясен победител на 23 март.

Очаква се Лапид да информира президента Реувен Ривлин, че има достатъчно подкрепа в парламента за съставяне на правителство. Премиерският пост поема първо националиста Бенет, съгласно договорката му с Лапид за ротация начело на изпълнителната власт.

Следващото коалиционна правителство ще се състои от малки и средни по големина формации от целия политически спектър. За първи път в израелската история в него влиза и партия, която представлява израелското арабско малцинство, което е 21% от населението.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Германия и Дания не излъчиха победител в Инсбрук
Германия и Дания не излъчиха победител в Инсбрук
В Калофер почетоха подвига на Ботев
В Калофер почетоха подвига на Ботев