Светът се рестартира - така гледа на пандемията най-известният френски готвач Ален Дюкас. В разгара на COVID кризата той отвори школа, за да предаде някои от тайните си в готварството.
Медон. В югозападното парижко предградие се предават най-големите тайни на висшата френска кухня.
"Тук преподавам ДНК-то на готвенето. Тук уча не просто как се приготвя висша френска кухня, а предавам уменията, които са необходими, за да бъде завладян света", каза Ален Дюкас, майстор-готвач.
Ален Дюкас е най-наясно как се владее света чрез изящни ястия. Отдавна си е спечелил славата на "императора на френската кухня". Носител е на 21 звезди Мишлен. Освен майстор-готвач той е бизнесмен, управлява огромен екип и никога не спира да търси таланти.
COVID кризата се превърна в провокация за Дюкас. Ресторантите му трябваше да затворят, но той видя в това възможност да преподава и да разпространява знанията и уменията си.
"Няма как! Не трябва да спираме да се развиваме", каза Ален Дюкас.
ДНК-то на френската кухня е много важно, за да си успешен готвач. Това, което съветвам моите ученици, е да погледнат света, защото той ще ги храни. В замяна те да хранят хората с много човещина, с внимание. Това е един акт на щедрост, на споделяне.
Школата му, която беше открита по време на пандемията, се оказа убежище за хора с различни професии, съдби и мечти.
"Напоследък хората не се колебаят да сменят професиите си. Те преоткриват себе си чрез сладкарството, чрез правенето на шоколад", каза Люк Дебове, преподавател в школата на Дюкас.
Именно с такива хора Дюкас споделя надеждите си за съхраняване и развитие на висшата френска кухня.