НОВИНИ

Инцидентът с ракетата в Полша: Какво стана ясно и какво - не?

Александър Марков
от Александър Марков
16:34, 22.11.2022
Чете се за: 08:07 мин.
По света
странният инцидент
Слушай новината

Какво стана ясно и какво - не след взрива на ракета в Полша, при който загинаха двама души?

Отговор дава специалният пратеник на БНТ Александър Марков, който пристигна в град Пшеводув в самия ден на инцидента и предаваше от мястото на взрива. (Неговите репортажи можете да проследите ТУК)

Ракетата, която падна в Пшеводув в Източна Полша, е издълбала кратер, широк и дълбок около 4 метра, а в радиус от 100 е нанесла щети и поражения. Кадрите, заснети от дрон, ясно показват разрушителната сила на С-300.

Почти една седмица, след като ракета съветско производство падна на натовска територия, станаха ясни три неща. И трите разкриват какво се случва зад ежедневния поток от информация.

Бърза деескалация

Във вторник вечерта, когато Асошиейтед прес съобщиха, че руска ракета е паднала на натовска територия, светът настръхна за няколко часа. Толкова бяха необходими на президента на САЩ Джо Байдън, полското ръководство и Северноатлантическия алианс да съобщят, че ракетата е "съветско производство", че "не е вероятно да е изстреляна от Русия" и че "най-вероятно е изстреляна от Украйна", защитавайки се срещу Москва. Във вторник Москва осъществи най-масирания ракетен обстрел върху Украйна от началото на войната с над 110 крилати и друг тип ракети.

След експлозията в Полша: Ще задейства ли Варшава член 4 на НАТО?

Полша реагира балансирано, свиквайки два Съвета за национална сигурност и оставяйки отворена възможността да свика консултации със съюзниците по чл. 4 от Вашингтонския договор ("заплаха за териториалната цялост, политическата независимост или сигурността на която и да е от страните-членки"). Русия също отрече да е извършвала ракетни обстрели в 35-километрова буферна зона от полско-украинската граница навътре.

В сряда сутрин вече беше ясно, че ракетата е украинска, като от този момент нататък съобщенията на официална Варшава след извършени десетки анализи, разследване на място и консултации със съюзниците бяха ясни: ракетата е изстреляна от Украйна.

Реакции на световните лидери след експлозията в Полша

Единствено Киев продължи да настоява, че ракетата е руска и че има доказателства в тази посока. За първи път от началото на военния конфликт буквално за няколко часа деескалацията стана факт. В теорията за ядрената ескалация и прогнозирането на конфликтите има понятие, известно като "дилемата на сигурността": дадена страна се чувства застрашена от друга и започва процес на въоръжаване, другата се въоръжава в отговор, първата отговаря с още по-високи нива на въоръжение и така процесът се разгръща в спирала. Колкото по-въоръжени са двете страни, толкова по-несигурни се чувстват. В даден момент най-малкото събитие може да стане повод за горещ конфликт.

Политическите реакции в парламента след взрива край полско-украинската граница

С укрепването на източния фланг на НАТО, войната в Украйна и руските военни тактически загуби през последните месеци спиралата се разгръща. Ракетата в Полша можеше да послужи за горещ конфликт, но парадоксално САЩ, Полша и руската страна деескалираха ситуацията за няколко часа.

Невзривена ракета

Най-важният технически въпрос около ракетата е защо не се е самоунищожила. На третия ден от инцидента Министерството на отбраната на Полша и Съветът за национална сигурност обявиха, че С-300 са така конструирани, че да се самоунищожат, ако не прихванат успешно целта във въздуха.

Ракетата, за която Полша обяви, че е от украинската система за ПВО, е била проследена на живо в реално време на натовските радари по време на полета ѝ във вторник следобяд, обясниха от Варшава. Като не е била свалена, защото се е очаквало да изпълни целта си.

Столтенберг: Инцидентът в Полша е от ракети от украинската ПВО, изстреляни срещу руски ракети

Ако ракетата е трябвало да свали руска, защо не се е самовзривила при неуспеха? Ако руснаците твърдят, че не са извършвали ракетни обстрели в 35-километровата зона от границата до Лвов, как тази ракета се е озовала в Пшеводув? Тези са въпроси, на които и към момента няма отговор.

Кметът на Община Драхобичов Грегорж Древник, който е един от първите пристигнали на мястото на взрива, обясни, че е чул два взрива. Местни свидетели потвърждават същото. Падналата ракета е една. Кратерът, както се вижда от снимките, е върху бетон по средата на селскостопански двор. Ако наблизо не е имало взривни материали, защо са чути два взрива - е също въпрос без отговор.

Инцидентът с ракета в Полша: Какво се знае до момента?

Единият от възможните отговори на въпроса защо С-300 не се е самоунищожила във въздуха, е, че е пренастроена от отбранителна в нападателна, каквито възможности има, според експерти. Ако това е така, повлияло ли е на възможността ѝ да функционира правилно?

С други думи, ако по ракетата е бърникано, може ли това да я повлияло на траекторията ѝ...

На втори план

Третият ясен момент в цялата история е поредицата от събития, на които ракетният инцидент сложи завършек. Дни преди ракетата да падне в Пшеводув, директорът на ЦРУ Джеймс Бърнс и на Службата за външно разузнаване Сергей Наришкин се срещнаха в Анкара на разговори, необявени предварително. Официално стана ясно, че Бърнс е предупредил Наришкин за "последствията от употребата на ядрено оръжие". Часове по-късно ракетата, за която Асошиейтед прес първоначално съобщи, че е руска, падна в Полша.

Разговорите между Бърнс и Наришкин се случват година и половина, след като президентите Байдън и Путин разговаряха в Женева за "стратегическата стабилност" и месеци, след като "работните групи", договорени между двамата, подновиха диалога за мерки по укрепване на стабилността в глобален план.

Докато Бърнс и Наришкин разговаряха в Анкара, в Бали лидерите на Г-20 за пореден път осъдиха войната в Украйна с финално комюнике, в което се посочва, че сред страните "има различни гледни точки към ситуацията".

Ракетата в Пшеводув можеше да подпали света, но вместо това репортерът на Асошиейтед прес, който съобщи, че тя е руска, беше уволнен.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пловдивският митрополит отслужи молебен в наводненото село Каравелово
Пловдивският митрополит отслужи молебен в наводненото село Каравелово
Година след трагедията на "Струма": Близки на загиналите говорят пред БНТ
Година след трагедията на "Струма": Близки на загиналите говорят пред БНТ