НОВИНИ

Индустриалните енергийни консуматори обявиха протестна готовност заради неяснотите около цената на газа

русия спря газовите доставки българия следва
bnt avatar logo
от БНТ
13:51, 02.05.2022
Чете се за: 03:22 мин.
У нас
Слушай новината

Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори обяви протестна готовност заради неяснотите около цената на газа.

От федерацията настояват правителството да наложи таван на цената, който да е равен на стойността на синьото гориво през април. В позиция, изпратена до медиите, от организацията изказват адмирации към правителството за уредените алтернативни доставки, но настояват управляващите да посочат ясно кои са източниците на тези алтернативни доставки; кои са маршрутите, по които те се осъществяват; какви
количества са осигурени от всеки алтернативен източник и маршрут; както и най-важното – с каква
продължителност ще бъдат тези доставки и на каква цена.

"За нас остава неясно и как „Булгаргаз“ получава алтернативните доставки на природен газ и колко посредника стоят по веригата на доставка преди него, както и дали „Булгаргаз“ или някой друг е запазил капацитети за пренос и капацитети на терминали за втечнен газ.

Тежката индустрия вече е декапитализирана в резултат на високите цени на електрическата енергия и категорично няма да може да понесе скок на цените на газа с 35%! Алтернативните горива не са решение – често те са неприложими, а когато могат да се използват, има нормативни пречки за това. Цените им също не са конкурентни. Също така намираме за недопустимо определянето на доставната цена на „Булгаргаз“ за месец май със закъснение от 10 дни спрямо началото на месеца! Това е продължаване на порочни практики от миналото, които са били в ущърб на потребителите и срещу които БФИЕК винаги е протестирала.

Късното определяне на цената на газа добавя допълнителна несигурност за индустрията, която ще потребява газ, но няма да знае колко ще трябва да плати за него. Нещо повече, към първо число на месеца, газовият микс на „Булгаргаз“ и разходите за доставката на горивото на входна точка в газопреносната система следва да са известни. Категорично възразяваме срещу тази практика!

Българската индустрия не може да понесе цени на природния газ по-високи от тези за април. Поради това настояваме за предприемане на мерки, които да елиминират допълнителен ръст на цената или да доведат до нейното намаляване. Такава мярка би могла да бъде временен таван на цената, а разходите над този праг да бъдат покрити чрез компенсаторен механизъм.

Още преди настоящата кризисна ситуация предупреждавахме за проблемите на пазарите на електроенергия и природен газ у нас. Предлагахме решения, които не видяха реализация. В резултат българската базова, експортноориентирана индустрия беше оставена на произвола на съдбата. На българската индустрия не ѝ остава нищо друго освен протести!" - посочват от федерацията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Двама ранени в катастрофа на пътя за Банско, единият е фелдшерът от пристигналата линейка
Двама ранени в катастрофа на пътя за Банско, единият е фелдшерът от пристигналата линейка
Мюсюлманският свят празнува Рамазан Байрам
Мюсюлманският свят празнува Рамазан Байрам