НОВИНИ

Институциите са в готовност да организират предсрочния вот (Обзор)

Вера Александрова
от Вера Александрова
18:09, 09.08.2022
Чете се за: 05:02 мин.
Политика
Слушай новината

Президентът Румен Радев заяви, че е важно предстоящите избори да излъчат устойчиво управление, което да се заеме с неотложните реформи и приемането на стратегически за страната решения.

Радев проведе работна среща с министрите и представители на институциите, отговорни за организацията и провеждането на извънредните парламентарни избори на 2 октомври.

Организацията и провеждането на извънредния парламентарен вот е основна задача на служебния кабинет. Президентът направи работната среща, за да се запознае с готовността на институциите.

"От огромно значение за всички нас е тези избори да излъчат устойчиво и отговорно управленско мнозинство, което да се заеме с неотложните реформи и вземането на стратегически за страната ни решения. Важно е това мнозинство да се ползва с висока легитимност. А тя идва с висока избирателна активност", посочи президентът.

Според Радев високата избирателна активност изисква както ангажираност на партиите, така и отговорна работа на изборната администрация и държавата, които да гарантират честни, прозрачни и достъпни избори. Отбеляза, че е важно също да се повиши и доверието в машинния вот.

"Машинното гласуване доказа своята ефективност за драстично намаляване на недействителния вот, както и на броя на сгрешените и манипулирани протоколи. Допринесе и за намаляване на купения вот", коментира Румен Радев.

Снимки: БГНЕС

Държавният глава посочи, че методиката за работа на машините трябва да е ясна, а действията с тях - прозрачни във всеки етап от изборния процес, за да се избегнат съмнения в манипулации. Председателят на ЦИК Камелия Нейкова сигнализира, че въпросът със съхраняването на машините все още не е решен, а след срещата обяви:

"В следващите дни ще се направи уточнение има ли наличен държавен имот, който може да бъде предназначен за склад за съхранение на машините, но към настоящия момент машините се съхраняват в същия склад, където са от самото начало на тяхното получаване в България. Така че мисля, че няма основание за притеснение по отношение на съхранението."

Изборите, организирани от двете служебни правителства миналата година показаха, че е възможно да се води резултатна борба срещу купения вот, напомни президентът.

"Аз съм уверен, че борбата с това недопустимо за една демократична страна явление ще бъде приоритет и на сегашното правителство и органите на реда, които натрупаха опит и имат потенциала не само да неутрализират купувачите на гласове на терен, но и да стигнат по-нагоре по веригата.

МВР е решено да осигури възможността на всеки да упражни свободно и законосъбразно правото си на глас, увери служебният министър Демерджиев. Каза, че ще използват всички добри практики от предишните два кабинета. МВР има и план за действие.

"Не само ще охраняваме изборите, но и ще работим срещу купения вот. Искаме да намерим и да изправим пред правосъдието тези, които са отговорни за купения, корпоративния и всякакъв вид манипулиран вот. Ще използваме целия ресурс на МВР и на службите, с които сме във взаимодействие", коментира Иван Демерджиев.

Служебният министър на външните работи Николай Милков очаква, че няма да има проблеми по разкриването на поисканите три секции в Русия. Изпратено е искане и за разкриване на секции в Украйна, въпреки че работата на посолството ни там временно е преустановена заради войната.

"Там ще разчитаме в най-голяма степен на активността на местната българка общност, тъй като командироването е сложно в условията на съществуващ военен риск", коментира Милков.

Вотът извън страната ще струва около 7 милиона и 635 хиляди лева.

"Аз не бих направил такъв арест. Не очаквайте от мен незаконни арести, така мога да го оценя ареста. Арести трябва да се правят само тогава, когато са налице законови предпоставки за това. Независимо на кого, не искам да коментирам чужди действия, за моите винаги ще нося отговорност.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Серина Уилямс потвърди, че спира с тениса
Серина Уилямс потвърди, че спира с тениса
Експлозии в руска военна база в Крим
Експлозии в руска военна база в Крим