НОВИНИ

Институтът по електроника на БАН разработва алуминиева тръбна тел без аналог в света

институтът електроника бан разработва алуминиева тръбна тел без аналог света
bnt avatar logo
от БНТ
09:28, 14.05.2020
Чете се за: 00:50 мин.
Още

Роботизиран комплекс за електродъгова адитивна технология е въведен в експлоатация в Института по електроника на БАН. Технологията се прилага по проект "Високоякостен тръбен тел с нано въглеродни структури в алуминиев прах за дъгови адитивни процеси“ от Програма M-ERA.

В рамките на проекта се предвижда разработване на нямаща аналог нова алуминиева тръбна тел с композитно ядро състоящо се от алуминиев прах с интегрирани въглеродни нано структури (AluNanoCore). Телта е предназначена за свободно гъвкаво генериране на олекотени изделия с високи якостни свойства по метода на нанасяне на адитивни слоеве (ALM) . Ще бъде изследвано влиянието на концентрацията, размера и формата на въглеродните наноструктури (CNS – смес от нановлакна и нанотръби) в телта върху свойствата на електродъгово нанесените слоеве. CNS ще се синтезират директно на повърхността на алуминиевия прах от газовата фаза, като това ще позволи те да бъдат хомогенно разпределени в компзитното ядро. Със създадената тръбна тел ще бъдат изработени по метода ALM прототипи на изделия с повишени механични свойства в сравнение с отлети такива от конвенционални алуминиево-силициеви сплави.

Разработката е в резултат на дългогодишното сътрудничество на учени от лаборатория "Физични технологии“ на Института по електроника и катедрата по съединителна и заваръчна техника на Бранденбургския технически универитет, Котбус, Германия.

Координатор на проекта е проф. Веселин Михайлов от Бранденбургския технически университет в Германия. Ръководител на научния колектив от Институт по електроника е проф дфн Петър Петров.

Немски индустриални партньори в проекта са MIGAL.CO GmbH, GEFERTEC GmbH, KSC и Kraftwerks – Service Cottbus Anlagenbau GmbH.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Златната ябълка" - първият анимационен сериал, базиран на фолклора, с премиера по БНТ1
"Златната ябълка" - първият анимационен сериал, базиран на фолклора, с премиера по БНТ1
Румен Радев сезира Конституционния съд за текстове от Закона за здравето
Румен Радев сезира Конституционния съд за текстове от Закона за здравето