НОВИНИ

Ирландският финансов министър пое ръководството на Еврогрупата

ирландският финансов министър пое ръководството еврогрупата
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
22:58, 09.07.2020
Чете се за: 00:36 мин.
По света

Ирландският финансов министър Паскал Донахю беше избран за нов президент на Еврогрупата - ключова длъжност, особено в момент когато Европа се бори с най-дълбоката рецесия след Втората световна война.

Еврогрупата обединява финансовите министри на държавите от еврозоната, които съвместно ръководят европейската икономическа политика и където политическите разделения могат да бъдат горчиви, особено в условията на криза.

Донахю победи сочената за фаворитка Надя Калвино от Испания, както и Пиер Граменя от Люксембург, като спечели поне 10 от гласовете на 19-те министри, въпреки че крайният резултат не беше оповестен публично.

Позицията се счита за една от ключовите за ЕС, заедно с ръководителите на Европейската комисия, Съвета на ЕС и Европейския парламент.

Мандатът на Донахю ще започне на 13 юли и ще бъде важен с оглед изработването и реализацията на мащабен план за възстановяване на ЕС, който все още е в процес на преговори на фона на гневните разделения север-юг.

Икономиката на еврозоната се очаква да се свие с рекордните 8,7% тази година.
"Дълбоко осъзнавам, че гражданите на Европа отново се страхуват за бъдещето си, за работата си и за доходите си", каза Донохю пред журналисти след вота.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протести в защита на президентската институция и правовия ред (ОБЗОР)
Протести в защита на президентската институция и правовия ред (ОБЗОР)
Каракачанов предлага полк. Велко Атанасов за началник на "Военна информация"
Каракачанов предлага полк. Велко Атанасов за началник на "Военна информация"