НОВИНИ

Ислямисти в Сахел пуснаха германски заложник

ислямисти сахел пуснаха германски заложник
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
16:54, 10.12.2022
Чете се за: 02:57 мин.
По света
Слушай новината

Германски хуманитарен работник, държан като заложник в Сахел над 4 години и половина, беше освободен, съобщи неговата организация в събота. 63-годишният Йорг Ланге "може да се върне при семейството си", каза Бианка Калчмит, генерален директор на неправителствената организация Help, благодарейки на германското външно министерство, криминалната полиция и властите в Мали, Нигер и други съседни страни с принос за освобождаването му.

Ланге беше отвлечен от въоръжени мъже на мотоциклети на 11 април 2018 г. близо до Айороу в западен Нигер, в регион до границата с Мали, често подлаган на джихадистки атаки. Неговият нигерски шофьор беше освободен малко след това, но според германските медии Ланге е бил продаден на „Ислямска държава” в района на Голяма Сахара. Германският седмичник „Шпигел” цитира източници от службите за сигурност, според които Ланге е „в добро здраве предвид обстоятелствата“. Според списанието контактите на мароканските тайни служби с джихадистки групи в Сахел са улеснили освобождаването на Ланге.

Ланге е бил транспортиран със самолет на германската армия. Германските медии съобщиха, че похитителите са поискали седемцифрена сума за откуп и призоваха Берлин да не се опитва да протака преговорите.

Правителството е обмисляло изпращането на специални сили за освобождаването на Ланге, но решило, че операцията ще бъде твърде рискована, пика списанието.

Най-малко четирима западни заложници от Франция, САЩ, Австралия и Румъния все още са задържани в Сахел, според данни, засягащи само случаите, оповестени публично от тяхното обкръжение или от правителствата.

Друг германец, католически свещеник Ханс-Йоахим Лоре, е в неизвестност от края на ноември и се смята, че е отвлечен, макар никой да не е поел отговорност.

Конфликтът в Сахел започна в северната част на Мали през 2012 г., разпространи се в Буркина Фасо и Нигер през 2015 г. и сега държавите от Гвинейския залив страдат от спорадични атаки на ислямистки екстремисти. В трите нации от Сахел хиляди хора бяха убити, над два милиона разселени, а опустошителни щети бяха нанесени на три от най-бедните икономики в света.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българските национали по бокс спечелиха галавечерта в Свиленград
Българските национали по бокс спечелиха галавечерта в Свиленград
Българската мъжка шафета с 19-то място в Хохфилцен
Българската мъжка шафета с 19-то място в Хохфилцен