НОВИНИ

Испания включи всичките си мощности заради нарасналото потребление на ток в жегите

испания включи всичките мощности заради нарасналото потребление ток жегите
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
10:15, 21.07.2023
Чете се за: 01:42 мин.
По света
Слушай новината

Испания се видя принудена да включи всичките си газови централи, за да се справи с нарасналото потребление на ток заради високите температури, предаде Ройтерс, като се позова на промишлената асоциация Седигаз.

Страната, както и редица други държави, е обхваната от гореща вълна, която тласна температурите над 40 градуса. Повишената употреба на климатици доведе до нараснало потребление на електричество.

Във вторник, когато газовите централи произведоха около 30% от електричеството в Испания, системният оператор трябваше да прибегне до всички производствени мощности, работещи с природен газ, за да посрещне търсенето, съобщиха от Седигаз.

Тези централи играят важна роля особено вечер, около 22.00 ч., когато потреблението е все още високо, но приносът на соларните мощности е минимален, отбелязва Ройтерс.

снимки: БТА

Между 1 юни и 19 юли газовите централи са произвели около 22% от електричеството в Испания. Миналата година тези централи произведоха почти една четвърт от електричеството в страната.

Ел Корте Инглес - една от най-големите търговски вериги в Испания, съобщи по-рано тази седмица, че продажбите на климатици са скочили, както и на охлаждащите постелки за домашни любимци.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Росен Барчовски пред БНТ: Загубата от Норвегия е неприятна, но не и изненадваща
Росен Барчовски пред БНТ: Загубата от Норвегия е неприятна, но не и изненадваща
Български огнеборци потушиха пожар в Гърция
Български огнеборци потушиха пожар в Гърция