НОВИНИ

Историческо! Академик (Пловдив) победи Балкан в Ботевград и спечели бронзовите медали в НБЛ

bnt avatar logo
от Калоян Николов
09:57, 24.05.2021
Чете се за: 05:07 мин.
Български баскетбол
историческо академик пловдив победи балкан ботевград спечели бронзовите медали нбл
Снимка: Стоян Христов
Слушай новината

Отборът на Академик (Пловдив) завърши сезона в Националната баскетболан лига на историческото за тях трето място.

Пловдивчани шокираха действащия шампион Балкан насред Ботевград, като триумфираха в мач номер 3 от серията за бронзовите медали с 87:84 и с актив от 2-1 победи спечелиха отличията.

Баскетболния сеозон 2020/21 е най-успешния в историята на пловдивския тим, тъй като те подобриха най-доброто си класиране в НБЛ от 2018 г. насам, когато завърших четвърти, а миналия месец спечелиха и сребърните медали в Балканската лига!

Мачът започна много оспорвано като за първи път в средата на първата част Балкан успя да се откъсне с 5 точки напред при 10-5. За две атаки обаче гостите успяха отново да се доближат на точка. Минута и половина преди края на периода таблото в Ботевград светна равенство (15-15). Близо 3 минути нашите имаха само 1 кош от игра. След открадната в последната секунда на Давонтей и кош на Аврамов Балкан си върна аванса след първия период (17-15). Станимир Мариноввнесе добър подем в играта на Балкан от пейката, за да даде предимство от 5, но за кратко. Академик направи ново равенство след добро включване на Бачев и Вучица. Последва кош за кош в ответните минути. Гостите успяха да обърнат за първи път отначалото при 24-26 след като овладяха няколко борби в атака поред. Никой не успяваше да поведе с повече от 2,3 точки като. И двата тима стреляха слабо за три като имаха по една тройка през първите 15 минути. Балкан обърна за кратко след тройка на Аврамов, но до края на полувремето не успя да отбележи кош от игра и на почивката имаше минимален аванс от една точка.

Балкан започна ударно второто полувреме като поведоха за първи път от началото на мача със 7 точки при 42-35 преди Академик отново да се върне в мача след серия 7-0. Маринов върна предимството на "зелените" след тройка за 45-41, но Титков веднага я върна. Играта продължи оспорвано като Балкан задържа лека преднина. Балкан повеждаше на няколко пъти с 5,6 точки, но Академик отвръщаше веднага. Късметът бе в ръцете на гостите, след като вкараха и тройка със сирената за край на третата част при 58-60.

Малко след началото на последната част пловдивчани поведоха за първи път с 5 точки при 60-65. В средата на последната част центъра на Академик Томич излезе за пет даула, а Балкан направи обрат след тройка на Давонтей за 67-65. След това обаче направи грешка 24, а Гуджино се възползва и изравни. Ботевградчани допускаха много грешки, а отборът на Йордан Янков се бори със зъби и нокти да поведе отново с 5, малко повече от 3 минути преди края. Изключителна важна тройка на Божидар Аврамов скъси дистанцията на 2 при 70-72, но пропуски от фаула лишиха "зелените" от това да стопим още пасива си. Академик също изпусна от наказателната, а кош на Митко Димитров изравни - 72-72. Академик продължи да се възползва по-добре от своите възможности в атака и след тройка на Бачев поведе за трети път с 5 при 72-77 1:35 преди края. Балкнци не успяха да отбележат след таймаут, а Академик влезе в последната минута на двубоя със 7 аванс. Тройка на Димитров намали на 4, но Академик покачи пак и удържа успеха си, с който спечелиха първи бронз в своята история.

Йере Вучица се разигра и записа 22 точки и 8 борби. С 15 точки и също 8 борби се включи опитният Антъни Гуджино, а по 10 нанизаха Васил Бачев, Обрад Томич и Николай Титков.

За Балкан с 21 точки и непририм до края дух се отличи Димитър Димитров. Капитанът добави и 10 борби, но напусна терена преждевременно заради натрупани лични нарушения. 18 точки наниза резервата Станимир Маринов, койта направи и 5 асистенции. 13 вкара Дарко Балабан, а 10 вкара Божидар Аврамов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Левски става на 107 г., Сираков говори за бъдещето на клуба
Левски става на 107 г., Сираков говори за бъдещето на клуба
Румен Радев: България винаги е вървяла напред чрез просвета, знание и духовност
Румен Радев: България винаги е вървяла напред чрез просвета, знание и духовност